Dit verwachten onze rente-experts voor 2025
De hypotheekrentes kenden in 2024 een jaar met veel schommelingen en een lichte daling. Maar wat gaat de rente in het komende jaar doen? We vroegen onze rente-experts van ABN AMRO, ING en Obvion naar hun renteverwachtingen voor 2025.
Philip Bokeloh - Econoom bij ABN AMRO
"De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorig jaar het roer omgegooid en de rentetarieven verlaagd. Het depositotarief daalde van 4% naar 3%. De aanleiding daarvoor was de daling van de inflatie richting het 2%-streefniveau van de ECB. Wij denken dat de inflatie in 2025 verder zal dalen. Diverse conjunctuurindicatoren wijzen namelijk vooruit op een gematigde economische activiteit in de eurozone. Vooral de Europese industrie heeft het lastig. De vooruitzichten worden verder vertroebeld door de plannen van Trump, die de wereldhandel kunnen afremmen en de Europese economie kunnen verstoren."
"Volgens onze prognoses zal de ECB het depositotarief geleidelijk verlagen naar 1% begin 2026. In lijn hiermee zal ook de rente op hypotheekleningen met een korte rentevast periode omlaaggaan. Ook de hypotheekrente op leningen met een langere looptijd zal dalen, al is de daling minder omvangrijk dan bij leningen met een korte looptijd. De ‘lange’ hypotheekrente volgt de rente op staatsleningen. Medio 2024 piekte de 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen nog op 3%. Maar onder invloed van de renteverlagingen van de ECB daalde deze richting 2,25% eind 2024. Wij houden rekening met een verdere daling richting op 1,75% eind 2025."
Sander Burgers - Senior Econoom Wonen bij ING
"Vanaf begin dit jaar tot juli waren de kapitaalmarktrentes vrij stabiel en bleven de hypotheekrentes eveneens op ongeveer hetzelfde niveau. In de zomer begonnen de kapitaalmarktrentes geleidelijk te dalen en daardoor liggen deze nu wat lager dan toen. Mede door de gedaalde kapitaalmarkrentes hebben hypotheekverstrekkers de aangeboden rentetarieven met een lange rentevaste looptijd in de afgelopen maanden verlaagd."
"Voor 2025 verwachten we dat de kapitaalmarktrentes aan het begin van het jaar redelijk op hetzelfde niveau blijven, maar aan het einde van het jaar mogelijk hoger liggen dan nu. De ondermaatse groei van de eurozone en de verdere verwachte verlaging van de ECB-rente zorgen voor neerwaartse druk op de rentes. Tegelijkertijd zorgen aanhoudende loonstijgingen, en de hogere Amerikaanse rentes voor opwaartse druk op de Europese rentes. Dit kan leiden tot stijgende kapitaalmarktrentes later in het jaar."
"Stabiele kapitaalmarktrentes in het begin van 2025 vergroten de kans dat hypotheekverstrekkers de hypotheekrentes met een lange rentevaste eveneens op hetzelfde niveau houden. Als de kapitaalmarktrentes later in het jaar gaan stijgen, vergroot dat de kans op stijgende hypotheekrentetarieven."
Sjoerd Humble - Obvion
"Er bestaat een sterke relatie tussen de ontwikkeling van de lange hypotheekrentes en de kapitaalmarktrentes. Sinds begin 2022 zijn de kapitaalmarktrentes vanaf hun zeer lage niveaus flink opgeveerd. Hogere inflatie(verwachtingen) in het eurogebied, zeker sinds de oorlog in Oekraïne, zijn een belangrijke oorzaak. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het monetair beleid de afgelopen tijd verkrapt om de economie af te remmen en de hoge inflatie tegen te gaan; onder andere met haar besluit te stoppen met het opnieuw investeren van een deel van haar obligaties en het verhogen van de depositorente (met in totaal 450 basispunten). Deze verkrapping tempert de inflatie- en economische groeiverwachtingen, en remt de stijging van de kapitaalmarktrentes. We verwachten daarom dat de kapitaalmarktrentes in 2024 zullen dalen."
"De ontwikkeling van kortlopende hypotheekrentes hangen meer direct af van het rentebeleid van de ECB. Op dit moment verwachten we dat de ECB de depositorente komende tijd nog constant houdt, maar dat ze de rente in de loop van 2024 geleidelijk aan wat zal verlagen om te voorkomen dat de economie in een langdurige recessie terechtkomt. Dit vergroot de kans dat de korte rentes in 2024 iets zullen dalen."