Actueel Nieuws

Starter moet € 42.000 meebrengen

Wie de afgelopen maanden voor het eerst een huis kocht, moet gemiddeld € 42.000 aan eigen geld inbrengen. Dat blijkt uit cijfers van Hypotheek Data Netwerk (HDN). Doorstromers hadden iets minder eigen middelen nodig en brachten gemiddeld € 35.000 mee voor hun nieuwe woning.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 07/10/2024
Webpagina Oversluiten

Volgens HDN zijn het in de huidige woningmarkt vooral starters met hogere inkomens die nog een kans maken op een woning. Het datanetwerk ziet de voornaamste groei bij starters in het hogere segment hun slag slaan tussen de recente prijsstijgingen. Uit onderzoek van De Hypotheker bleek onlangs dat starters een steeds groter aandeel pakken in het aantal afgesloten hypotheken.

Het alsmaar doorstijgen van de woningprijzen zorgt echter niet voor een afname in het aantal afgesloten hypotheken. HDN noteert een stijging van 22,5 procent ten opzichte van een jaar geleden. In het derde kwartaal werden in totaal ruim 116.000 leningen afgesloten voor de aankoop, verbouwing of verduurzaming van een woning. In 75.000 gevallen ging het om een hypotheek voor de aankoop van een woning.

Uit de marktcijfers van HDN blijkt dat het gemiddelde hypotheekbedrag in het derde kwartaal uitkwam op € 361.785. Dat is een stijging van 7 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2023.