Wat doet de hypotheekrente volgens Obvion?
Renteverwachtingen van expert Sjoerd Humble
Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.
Korte hypotheekrente
De korte hypotheekrente volgt de beleidsrente van de Europese Centrale Bank. Doordat de inflatie inmiddels flink is afgenomen en de economische groei stagneert, is de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente aan het verlagen. Tijdens de laatste vergadering op 17 oktober heeft de ECB de beleidsrente verlaagd met 0,25 procent. Tijdens de eerstvolgende vergadering op 12 december zal de rente verder verlaagd gaan worden, de verwachting is dat de ECB de beleidsrente tijdens deze vergadering opnieuw met 0,25 procent zal verlagen.
De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft de Amerikaanse beleidsrente tijdens de laatste vergadering met 0,25 procent verlaagd. De verwachting is dat de rente tijdens de volgende vergadering op 18 december opnieuw met 0,25 procent verlaagd gaat worden.
Per saldo verwachten wij een dalend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.
Lange hypotheekrente
We zien momenteel dat het beleid van de centrale banken het gewenste effect heeft en de economie aan het afkoelen is. De hogere beleidsrente ten opzichte van de afgelopen jaren heeft een dempend effect op de consumentenvraag. Deze afkoeling van de economie zien we ook terug in de inflatiecijfers. Ten opzichte van vorig jaar zijn de inflatiecijfers flink afgenomen in zowel Europa als de Verenigde Staten. De inflatie in de eurozone betrof in november 2,3 procent en in de Verenigde Staten zagen we een inflatie van 2,6 procent. De inflatie in Europa heeft hiermee bijna het streefniveau bereikt van circa 2 procent dat de ECB hanteert. Dit geeft de ECB de ruimte om haar beleid verder te versoepelen.
Naast de daling van de inflatie zien we de afkoeling van de economie ook zichtbaar worden in het aantal faillissementen. In Nederland zien we bijvoorbeeld dat het aantal faillissementen een stijgende trend laat zien in de afgelopen 2 jaar. Deze cijfers moeten wel in perspectief worden geplaatst, twee jaar geleden stond het aantal faillissementen nog op historisch lage niveaus. Ondanks deze afkoeling is de arbeidsmarkt nog altijd zeer krap. Dit blijkt ook uit de forse CAO-verhogingen. In Nederland stegen de cao-lonen met 6,9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze salarisstijgingen vormen een risico voor de ontwikkeling van de inflatie, mochten de inflatiecijfers in de toekomst weer oplopen dan zal dit een opdrijvend effect hebben op de lange hypotheekrente.
De centrale banken zijn de beleidsrentes aan het verlagen, maar dalen de hypotheekrentes dan ook automatisch? Dat klinkt logisch, maar hoeft niet altijd het geval te zijn. De rente van de centrale bank heeft vooral invloed op de variabele en kortlopende hypotheekrentes. De langere hypotheekrentes volgen de kapitaalmarktrentes, deze rentes worden voornamelijk beïnvloed door de inflatieverwachtingen op de lange termijn. Daarnaast zijn de renteverlagingen van de centrale bank vaak al ingeprijsd door de financiële markten. Mocht de economie in de komende periode sneller afkoelen dan verwacht, dan bestaat de mogelijkheid dat de lange hypotheekrente verder daalt. Momenteel verwachten de financiële markten dat de economie verder zal afkoelen en de inflatie zicht handhaaft rond de gewenste 2 procent.
Per saldo verwachten wij een dalend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.
Meer renteverwachtingen
Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Sander Burgers.
Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?
Afspraak maken
Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen tijdens een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.