Actueel Nieuws

Ruim 20 procent meer nieuwbouwvergunningen afgegeven

In het tweede kwartaal van 2024 zijn een stuk meer nieuwbouwvergunningen afgegeven dan in dezelfde periode een jaar geleden. In april, mei en juni werden er vergunningen afgegeven voor de bouw van 18,8 duizend woningen, 21 procent meer dan in 2023, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is goed nieuws voor de nieuwbouwmarkt die daarmee verder aan lijkt te trekken.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 15/08/2024
Istock 922886914 Klein

Volgens het statistiekbureau vormen vergunningen een goede indicator voor het aantal woningen dat in de toekomst gebouwd wordt. Niet iedere vergunning wordt overigens ook daadwerkelijk gebruikt voor de bouw van nieuwe huizen. Doorgaans duurt het 2 jaar voordat de vergunde woning gerealiseerd is.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen daalde sinds het laatste kwartaal van 2021 vrijwel ieder kwartaal, maar sinds halverwege 2023 is die trend gekeerd. Dat is goed nieuws met het oog op het woningtekort dat is opgelopen tot ruim 400.000 huizen. Meer nieuwbouwwoningen zijn een belangrijke manier om dit tekort de komende jaren te verkleinen.

Het CBS meldt ook dat er per vergunning steeds meer woningen gebouwd worden. Onder een vergunning kunnen meerdere nieuwbouwhuizen gebouwd worden. Op dit moment ligt het gemiddelde aantal woningen dat per vergunning wordt gebouwd op 10, waarbij het steeds vaker meer dan 25 huizen gebouwd worden onder 1 vergunning. Meer dan de helft van de bouwvergunningen wordt nog wel afgegeven voor de bouw van slechts 1 woning.