Actueel Nieuws

Regeerakkoord bekend: dit zijn de plannen voor de woningmarkt

Het nieuwe kabinet presenteerde vrijdag haar langverwachte regeerakkoord. Wij bladerden meteen door naar het hoofdstuk over wonen en bekeken de plannen voor de woningmarkt. Wat wil Kabinet Schoof doen om de huizenmarkt te verbeteren?

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 13/09/2024
Pexels Timothy Huliselan 205951426 28384133

100.000 nieuwe woningen blijft het doel

Wat opvalt is dat het nieuwe kabinet geen baanbrekende plannen heeft voor de woningmarkt. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zet in grote lijnen vooral het beleid voort van haar voorganger Hugo de Jonge. Net als het vorige kabinet wil het kabinet Schoof ieder jaar 100.000 woningen bouwen om de huidige woningnood te verminderen. Een doel dat er de afgelopen jaren ook lag, maar door verschillende redenen bij lange na niet werd gehaald. Om wél ieder jaar 100.000 nieuwe woningen te realiseren wil Keijzer de regeldruk verminderen en meer gebieden aanwijzen als bouwgrond.

Het nieuwe kabinet houdt ook vast aan de wens om een groot deel van de nieuwe huizen betaalbaar te maken voor lage en middeninkomens. Zo moet 30 procent van de woningbouw bestaan uit sociale huurwoningen. Gemeenten krijgen wel de bevoegdheid om hier op lokaal gebied vanaf te wijken. Bijvoorbeeld wanneer de vraag naar sociale huur kleiner is of de huidige woningvoorraad volstaat.

Om deze plannen te realiseren maakt het kabinet 5 miljard euro vrij tot en met 2029. Gemeenten krijgen via een realisatiestimulans een vast bedrag per gerealiseerde woning. Daarnaast wil het kabinet kijken naar een betere benutting van bestaande bouw/

Fiscale positie woningeigenaren verandert niet

Het nieuwe kabinet heeft geen plannen om te tornen aan de huidige fiscale regels voor huiseigenaren. Dat betekent dat de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait ongewijzigd blijven. Het kabinet wil met gemeenten gaan kijken hoe ze de stijging van de gemeentelijke woonlasten (OZB) kunnen maximeren.

Investeren moet aantrekkelijker worden

Minister Keijzer wil het voor beleggers aantrekkelijker maken om te investeren in de woningmarkt. Op deze manier hoopt zij het aanbod in de middenhuur, voor mensen die tussen sociale huur en koop invallen, te vergroten. Het nieuwe kabinet wil daarom onder meer de overdrachtsbelasting voor beleggers verlagen naar 8 procent. Deze belasting was door het vorige kabinet juist verhoogd naar 10,4 procent.

De 'Wet betaalbare huur' van Hugo de Jonge blijft voorlopig zoals eerder aangegeven door Minister Keijzer in tact. Door deze onlangs ingevoerde wet mogen particuliere verhuurders in het middensegment voortaan een maximale huurprijs die wordt bepaald aan de hand van een puntensysteem. Het kabinet wil de effecten van deze jonge wet de komende tijd gaan monitoren.

Salderingsregeling voor zonnestroom verdwijnt

In lijn met het hoofdlijnenakkoord dat eerder bekend werd gemaakt, staat ook in het regeerakkoord de wens om de salderingsregeling vanaf 2027 af te schaffen. Via deze regeling mogen eigenaren van zonnepanelen nu nog hun opgewekte stroom wegstrepen tegen hun verbruik. Het afschaffen van de salderingsregeling strandde onderhet vorige kabinet eerder dit jaar nog in de Eerste Kamer.