Actueel Nieuws

Recordstijging huizenprijzen in juli

Huizenkopers betaalden afgelopen maand gemiddeld bijna 11 procent meer voor een bestaande woning dan een jaar geleden. Dat is de grootste stijging in bijna 2 jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 22/08/2024
Wat is mijn huis waard? Huizen met prijzen op het dak

In augustus 2022 was er voor het laatst sprake van een prijsgroei van meer en 10 procent. Het CBS kijkt voor de ontwikkelingen van de huizenprijzen vooral naar het verschil met een jaar eerder. Ten opzichte van juni 2024 stegen de prijzen met 1,4 procent. Dit beeld past is de ontwikkelingen van de afgelopen maanden waarin de huizenprijzen door bleven stijgen. Na een overspannen periode daalden de huizenprijzen sinds halverwege 2022 kortstondig tot er in mei 2023 weer sprake was van groei. De verwachting zal die trend voorlopig aanhouden.

 

Naast de procentuele groei publiceert het CBS ook de prijsindex die de absolute ontwikkeling van de huizenprijzen laat zien. Sinds april liggen de huizenprijzen volgens deze prijsindex hoger dan de vorige piek in juli 2022. In augustus betaalden kopers 4,6 procent meer voor een bestaande woning dan 2 jaar geleden.

De hogere huizenprijzen weerhouden huizenzoekers er vooralsnog niet van om een woning te kopen. Het Kadaster registreerde in juli 18.610 woningtransacties. Een stijging van bijna een kwart ten opzichte van een jaar geleden. In de eerste 7 maanden van dit jaar werden er 110.993 woningen verkocht, wat 11 procent meer is dan in 2023.