Particuliere huurwoningen vorig jaar toch massaal verkocht
Huizenbeleggers zetten vorig jaar toch een recordhoeveelheid woningen in de verkoop. Dat stelt een groep onderzoekers die de woningtransacties van de afgelopen jaren onder de loep nam. Demissionair minister Hugo de Jonge stelde in januari nog dat massale verkoop meeviel.
In totaal gingen er in 2023 11.700 meer particuliere huurwoningen in de verkoop dan dat er werden gekocht. Dat is circa 1 procent van het totale aantal huurhuizen in de particuliere sector. Nog niet eerder was dit aantal zo hoog. De onderzoekers baseren zich hierbij op cijfers van het Kadaster.
Met name vastgoedbeleggers deden vorig jaar hun verhuurvastgoed van de hand. Netto verkochten zij 6.800 woningen aan een nieuwe eigenaar. Vooral goedkopere woningen in de grote stad waren een gewillig verkoopobject. Sinds 2021 is de overdrachtsbelasting op woningen voor de verhuur stapsgewijs verhoogd naar 10,4 procent. Ook komt er mogelijk een wet die een deel van de vrijesectorverhuur moet gaan reguleren. Tot slot geldt er sinds een aantal jaar in bepaalde steden of gebieden een zelfbewoningplicht voor nieuwe kopers.
Door de verkoopgolf dreigt het aantal huurwoningen in het middensegment hard te dalen, iets wat De Jonge juist wil voorkomen. In januari schreef de minister nog dat van massale verkoop geen sprake was. Daarbij baseerde hij zich net als de onderzoekers op cijfers van het Kadaster. Volgens De Jonge werden er weliswaar minder woningen opgekocht door beleggers, maar was het aantal verkopen juist een stuk lager dan in voorgaande jaren.
Vooral goedkopere huizen verkocht
Volgens de onderzoekers geeft deze manier van beredeneren een vertroebeld beeld. Volgens hen is het beter om te kijken of beleggers onderaan de streep woningen toevoegen of onttrekken aan de huizenmarkt. De onderzoekers bekeken daarom alle woningtransacties in het Kadaster tussen 2009 en 2023. Daaruit blijkt dat beleggers in die jaren 48.000 woningen meer verkochten dan aankochten, al zijn er in die jaren ook grote verschillen zichtbaar. Tussen 2015 en 2021 kochten vastgoedbeleggers bijvoorbeeld juist heel veel relatief goedkoop vastgoed op voor de verhuur.
Vorig jaar kwamen mede door de nieuwe regels veel voormalig huurwoningen juist in handen van eigenaren die er zelf gingen wonen. In het laatste kwartaal van 2023 was 11,6 procent van het aantal verkochte woningen eerder in bezit van een belegger.
Minister De Jonge laat in een reactie weten dat hij nog niet wil spreken van massale verkoop. Volgens de minister blijft het aantal betaalbare huurwoningen door regulering en nieuwbouw de komende jaren gewoon stijgen. Daarnaast zorgt de verkoop ook voor een groter aanbod voor koopstarters, aldus De Jonge. Wel zegt hij dat het aanbod voor mensen die niet kunnen kopen en niet in aanmerking komen voor sociale huur afneemt.