‘Overbieden weer helemaal terug’
Huizenkopers zijn weer steeds vaker bereid om fors te overbieden in hun zoektocht naar een nieuwe woning. Dat concludeert de NOS na een rondvraag langs makelaars door heel het land.
De makelaars zien een stijgende lijn in het aantal woningen waarop wordt overboden. Of er wordt overboden en hoeveel hangt wel af van de locatie, vraagprijs en staat van de woning. Ook het energielabel is een belangrijke factor. Door de nog altijd hoge energieprijzen weegt duurzaamheid voor veel kopers zwaarder mee dan voorheen. Ook is het sinds dit jaar mogelijk om meer hypotheek te krijgen bij een duurzame woning.
Kopers blijken ook bereid om te extra te betalen als een woning instapklaar is. Moet er nog veel gebeuren aan het blijft een hoger bod vaker achterwege.
Hoewel overbieden volgens de makelaars dus weer helemaal terug is, zien ze nog niet de gekte van tijdens de coronaperiode. Toen werd er in sommige gebieden tot wel 30 procent overboden, waar dat nu beperkt blijft tot onder de 10 procent.
NVM: bij 53 procent van de verkopen overboden
De bevindingen van de makelaars die de NOS sprak, worden onderschreven door makelaarsvereniging NVM. Uit het laatste kwartaalrapport van de NVM bleek dat in het vierde kwartaal va vorig jaar bij 53 procent van de verkopen de verkoopprijs boven de vraagprijs lag. Een kwartaal eerder lag dit percentage nog op 46 procent. In het laatste kwartaal van 2022 ging werd op 45 procent van de huizen overboden.
Lagere hypotheekrente zorgt voor meer animo
Makelaars zien naast de vele overbiedingen ook dat het aantal bezichtigingen flink in de lift zit. De laatste tijd is de hypotheekrente aan een voorzichtige daling bezig, wat het kopersvuurtje aanwakkert.
De gemiddelde tijd dat een woning te koop staat, daalt dan ook gestaag. In het vierde kwartaal van 2023 duurde het gemiddeld 30 dagen voordat er een koper gevonden was. In dezelfde periode in 2022 was dat nog 10 dagen langer.