Overbieden aan de orde van de dag
Huizenkopers bieden steeds meer bovenop de vraagprijs om hun kansen op de woningmarkt te vergroten. Dat meldt huizenplatform Huispedia. Gemiddeld ging een woning in het tweede kwartaal voor 4,1 procent meer weg dan de verkopers ervoor vragen. Dit is een flinke stijging ten opzichte van het eerste kwartaal.
Het lijkt voor huizenkopers bijna niet meer mogelijk om een woning te kopen zonder bod dat boven de vraagprijs ligt. Huispedia meldt dat in het tweede kwartaal in 66 procent van de verkopen een woning voor meer werd verkocht dan de prijs in de advertentie. Dat is een stijging ten opzichte van het eerste kwartaal toen dit percentage net onder de 58 procent lag.
Overigens betekent dit niet dat er helemaal niet meer wordt onderboden. In ruim 26 procent van de verkopen gaat de woning voor onder de vraagprijs weg. Dit is wel een daling ten opzichte van het eerste kwartaal toen het winnende bod nog in bijna een derde van de verkopen onder de vraagprijs lag. Bij woningen van meer dan een miljoen wordt er nog vaker onder- dan overboden. Bij meer dan de helft van de verkopen in deze prijsklasse ging het huis voor minder weg dan werd gevraagd.
Inmiddels geldt dat overbieden in heel Nederland gebeurt. Hierin zijn wel flinke verschillen zichtbaar tussen de provincies. Zo bieden kopers in de provincie Utrecht (6,9 procent) gemiddeld fors meer boven de vraagprijs dan in Zeeland (1 procent). Ook in de steden zijn grote verschillen te zien. In Utrecht bieden kopers gemiddeld het meest boven de vraagprijs (ruim 11 procent), gevolgd door Amsterdam (9,8 procent) en Groningen (7,8 procent).
Woningtype en energielabel spelen belangrijke rol
Kopers van een appartement zijn in de regel bereid om meer te overbieden dan kopers van een woonhuis. Bij een appartement ligt de verkoopprijs gemiddeld 5,2 procent boven de vraagprijs en bij een woonhuis 3,5 procent. Ook het energielabel speelt een belangrijke rol, ziet Huispedia. Op Huizen met een goed energielabel wordt niet alleen vaker overboden, het winnende bod ligt procentueel ook verder boven de vraagprijs dan bij minder duurzame huizen. Een verklaring hiervoor zou kunnen liggen in veranderde hypotheekregels. Sinds dit jaar kunnen kopers van een energiezuinige woning meer hypotheek krijgen dan wanneer zij een huis kopen met een slecht energielabel.
Verkopers zetten huis vaker laag in de markt
Huispedia ziet naast het overbieden nog een opvallende trend in de markt. Verkopers zetten hun woning steeds vaker laag in de markt. Door deze verkoopstrategie te hanteren hopen verkopers op meer bezichtigingen, wat kopers aan zou kunnen sporen om (ver) boven de vraagprijs te bieden. In het tweede kwartaal van 2024 stond 56,1 procent van de huizen volgens Huispedia laag in de markt. Een kwartaal eerder was dit nog 53,9 procent.
Aan de andere kant zijn er ook meer huizenverkopers die juist een andere verkoopstrategie hanteren en hun huis hoog in de markt zeggen. Dit zorgt voor minder aanloop, maar kan zorgen voor een bod dat dicht bij die hoge vraagprijs in de buurt komt. Huispedia zag dat deze strategie bij 8,5 procent van de huizen gehanteerd werd in het tweede kwartaal, waar dit in de eerste drie maanden nog 7,6 procent was.