Actueel Nieuws

Oproep vanuit woningmarkt: pak stroeve woningbouw aan

Miljardensteun en stabiliteit op het politiek beleid vanuit Den Haag zijn nodig om de huidige woningbouw recht te trekken. Ook is het aan de politiek om met de stikstof- en stroomnetproblematiek aan de slag te stellen. Dat vindt een club van twaalf belangenorganisaties van onder andere uit bewoners, corporaties, bouwers, gemeenten en investeerders.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 17/03/2024
Nieuwbouw

Naast eigen inzet verwachten de partijen ook actie vanuit de politiek. Zij willen bijvoorbeeld dat er meer geld wordt vrijgemaakt om de bouw van alle nieuwe huizen te realiseren. Ondanks dat er veel woningbeleggers bij de plannen betrokken zijn, zal er een miljardeninvestering nodig zijn, menen de organisaties.

Wat houdt woningbouw tegen?

De verenigingen uit de woningmarkt denken aan jaarlijks drie tot vijf miljard euro vanuit het Rijk voor de woningmarkt. Naast geld is er ook is aandacht nodig voor grote uitdagingen waar de woningbouw tegenaan loopt, zoals het te volle stroomnet en de beperkte beschikbaarheid van het drinkwater. In verschillende plaatsen zorgen deze problemen al voor vertraging bij de bouw van nieuwe woningen. 

Ook is het stikstofprobleem gooit regelmatig roet in het eten, zoals bij de aanleg van wegen en straten waar de woningbouw last van heeft. Het is volgens de belangenverenigingen aan de politiek om dit aan te pakken met een “duidelijk, stabiel en voorspelbaar beleid”. Diverse bedrijven geven dat het almaar veranderende overheidsbeleid verre van ideaal is wanneer een langjarig project loopt. 

De verenigingen zien ook graag dat er sneller een uitspraak komt als bezwaar komt op bouwplannen. Vooral bij bezwaren die geen kans maken, moet sneller een definitief reactie komen. Gemiddeld duurt het nu tien jaar voordat een bouwproject er is, die lange looptijd komt mede door de vele bezwaarprocedures.

Miljoen huizen in 10 jaar tijd

Met de genoemde plannen hopen de diverse partijen uit de woningmarkt in de komende tien jaar één miljoen huizen te bouwen. De verenigingen van stellen dat die grotere aantallen meer balans in de woningmarkt moeten brengen, doorstroming op gang brengen en een woningvoorraad die beter bij de behoefte gaat passen. Onder meer Vereniging Eigen Huis heeft de plannen ondertekend. Maar ook de Woonbond, makelaarsverenging NVM, Bouwend Nederland, vereniging van woningcorporaties Aedes, vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars. Gemeenten en provincies steunen de plannen ook.