Actueel Nieuws

Nieuwbouw fors in de lift

In het tweede kwartaal van 2024 werden er meer dan 6.000 nieuwbouwhuizen verkocht. Dat is 84 procent meer dan in dezelfde periode een jaar geleden. Ten opzichte van 2023 bleven de prijzen voor nieuwbouwwoningen nagenoeg gelijk. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 07/10/2024
Nieuwbouw bouwvakker

Het was het derde kwartaal op rij dat het aantal verkochte nieuwbouwhuizen een groei liet zien. In de 6 kwartalen daarvoor was juist continu sprake van een daling. Die trend lijkt nu dus definitief doorbroken. Dit is mogelijk te verklaren door de aanhoudende krapte op de woningmarkt en de gestegen lonen. Vanwege het beperkte aanbod bestaande woningen, zijn huizenkopers sneller geneigd om te kiezen voor nieuwbouw. Een nieuwbouwhuis is meestal wel duurder dan een bestaande woning. Vanwege gestegen lonen kunnen kopers echter meer lenen en komen ook de duurdere nieuwbouwwoningen sneller in beeld.

Nieuwbouwprijzen vlakken af

Waar de verkoopprijzen van bestaande woningen nog hard doorstijgen, is er bij nieuwbouw sprake van een afvlakking. In het tweede kwartaal van dit jaar lagen de prijzen volgens de prijsindex van het CBS 0,2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is aanzienlijk minder dan bij prijsgroei van 8,6 procent die bestaande woningen lieten zien. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwhuis lag tussen maart en juni op € 441.000.