Actueel Nieuws

Nieuw fonds moet starters aan nieuwbouwhuis helpen

Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen moet starters met een middeninkomen meer kansen bieden voor een nieuwbouwwoning. Vanaf eind dit jaar wordt er 70 miljoen euro vrijgemaakt voor het nieuwe fonds.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 24/06/2024
Nieuwbouw

Met het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen wil de overheid starters helpen bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) en Stichting OpMaat worden uitvoerder van het fonds. Ontwikkelaars kunnen een aanvraag indienen voor kopersondersteuning. Hierdoor kunnen zij de te bouwen huizen voor een lagere prijs verkopen aan starters die aan de criteria voldoen.

De bijdrage vanuit het fonds zal geen gift zijn aan de starters. Op het moment dat zij hun woning weer verkopen stroomt het geld terug naar het fonds, zodat het beschikbaar komt voor toekomstige koopstarters.

Eind dit jaar kunnen de eerste aanvragen voor gebruik van het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen worden ingediend. De website met meer informatie gaat volgens de planning in oktober live.

Criteria voor het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen

Niet voor iedere nieuwbouwwoning zal het geld beschikbaar komen. De maximale getaxeerde waarde van het huis maximaal € 390.000 bedragen. Starters kunnen gebruikmaken van maximaal € 70.000 kopersondersteuning.