NHG kan helpen bij aantrekkelijker maken van flexwoningen
De Nationale Hypotheek Garantie-hypotheek zou er ook moeten zijn voor mensen die een flexwoning willen kopen. Dit geeft het fonds achter de Nationale Hypotheek Garantie aan. Deskundigen zijn gematigd enthousiast hierover. Tegelijk stellen zij de vraag of dit type woningen niet beter in de verhuur kunnen gaan door professionele verhuurpartijen.
Flexwoningen
Flexwoningen worden in hun geheel op een tijdelijke locatie neergezet. Vooraf worden dit type huizen in de fabriek gebouwd. De huizen staan er doorgaans 15 tot 20 jaar. Zodra de grond nodig is om een woonwijk of bedrijventerrein te ontwikkelen, kunnen deze huizen verplaatst worden naar een andere nieuwe locatie.
Meer betaalbaar
Doordat eigenaren van een flexwoning de grond niet aankopen, is deze vorm van wonen vele malen goedkoper dan reguliere woningbouw. Daarbij koop je doorgaans wel de grond. De kosten voor een flexwoning liggen rond 180.000 euro. Tegenwoordig betaal je voor een nieuwe permanente woning gemiddeld 450.000 euro.
Ondanks de pluspunten van flexwoningen, blijft de bouw ervan toch nog achter. Dit heeft te maken met de gemeenten. Voor gemeenten is het lastig om tijdelijke locaties te vinden om de woningen te plaatsen.
Voor huizenzoekers is de aankoop van een flexwoning ook nog niet eenvoudig. Geldverstrekkers zijn terughoudend met het financieren van dit type woning. Dit komt doordat er te weinig zekerheid is over de restwaarde van een flexwoning. De locatie van een flexwoning staat gemiddeld de eerste 15 tot 20 jaar vast. Waar de woning na die tijd komt te staan, is vaak op voorhand nog niet bekend.
Nationale Hypotheek Garantie
De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie op hypotheken tot € 435.000 (in 2024). Voor het afsluiten van een NHG-hypotheek gelden er enkele regels. Ben je werkloos of arbeidsongeschikt en kun je je maandlasten niet meer betalen? Dan moet je waarschijnlijk je huis verkopen. Is de opbrengst niet genoeg om je hele hypotheek af te lossen, dan betaalt het NHG onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank. Dit valt onder de NHG-garantie.
De NHG wil nu in diverse gemeenten een proef opzetten waarbij gekeken wordt naar de risico’s op een restschuld bij een flexwoning en deze risico’s wegnemen. “NHG maakt zich zorgen over de sterk gestegen huizenprijzen. Het is belangrijk dat er op korte termijn meer betaalbare koopwoningen gebouwd worden. We geloven dat flexwoningen op grond met tijdelijke woonbestemming hieraan een bijdrage kunnen leveren.”, aldus NHG-directeur Carla Muters .