Actueel Nieuws

Meer huizen verkocht in tweede kwartaal, vooral aan jongeren

In het tweede kwartaal van 2024 zijn meer huizen verkocht, blijkt uit recente cijfers van het Kadaster. Vooral jongeren kregen vaker de sleutel van hun nieuwe woning.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 15/07/2024
Single Hypotheek

Het Kadaster registreerde in april, mei en juni 47.942 transacties. Dat is een stijging van 7,7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal transacties met 7,9 procent toe.

In alle leeftijdscategorieën nam het aantal woningtransacties toe. Procentueel was de stijging onder jongere huizenkopers (tot 35 jaar) het grootst. Onder deze kopers nam het aantal transacties met ruim 9 procent toe. Zij kochten ook in absolute aantallen de meeste huizen. 55 procent van alle verkopen kwam voor rekening van jonge kopers.

Van de jonge huizenkopers kocht twee derde voor het eerst een woning. Een derde van deze groep bestond uit doorstromers. Volgens het Kadaster is de huidige markt voor beide groepen nog altijd gunstig omdat zij in veel gevallen nog gebruik kunnen maken van de startersvrijstelling. Voor jonge starters is het aanbod de afgelopen tijd toegenomen nu steeds meer huizenbeleggers hun woningen te koop aanbieden. Doorstromers profiteren op hun beurt vaak van overwaarde op hun oude woning.

De verkoopgolf onder huizenbeleggers laat zich ook zien in het type woning dat vooral werd aangekocht. Vooral appartementen lieten zich goed verkopen. Voormalige verhuurappartementen worden veelal uitgepond (verkocht aan eigenaren die er zelf gaan wonen) nu de fiscale voordelen van verhuur sterk zijn verminderd. Ook onder vrijstaande en twee-onder-een-kap woningen was een lichte stijging te zien. De verkoop van rijtjeshuizen daalde wel verder, mogelijk omdat deze eigenaren niet kunnen of willen doorstromen naar een andere woning.