Actueel Nieuws

Huizenprijzen in mei 8,6 procent hoger dan vorig jaar

De opmars van de huizenrprijzen lijkt voorlopig nog niet gestopt. In mei lag de gemiddelde prijs bijna 9 procent hoger dan in mei 2023, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 24/06/2024
Huisje op stapel geld

Huizen blijven maar duurder worden. Ook in mei was er sprake van een forse stijging van de huizenprijzen ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Huizenkopers betaalden afgelopen maand gemiddeld 8,6 procent meer dan in 2023. Ten opzichte van de maand april stegen de prijzen volgende de prijsindex van het CBS met 1,1 procent. Voor het berekenen van de prijsindex maakt het CBS geen gebruik van de absolute transactieprijs, maar houdt het statistiekbureau rekening met verschillen tussen woningen.

De verdere stijging van de prijzen betekent ook een nieuw record. In april lagen de huizenprijzen voor het eerst hoger dan de vorige piek in juli 2022. Na die piek was er enige tijd sprake van een daling. Die trend werd in juni 2023 weer verbroken. Sindsdien stijgen de woningprijzen iedere maand door.

Net als in voorgaande maanden zorgende de hogere huizenprijzen niet voor minder transacties. Met ruim 17.500 transactie lag dit aantal zelfs bijna 17 procent hoger dan een jaar geleden. Sinds januari zijn er 77.721 huizen verkocht. Dan is 14 procent meer dan in 2023. Gemiddeld betaalden huizenkopers € 445.430 voor hun nieuwe woning.