Actueel Nieuws

ECB heeft geen haast met rentebesluit

Acties vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven zijn vooral gericht geweest op het terugdringen van de inflatie. ECB-bestuurder Gabriel Makhlouf geeft aan dat de weg naar het terugdringen van de inflatie naar de gewenste 2 procent hobbelig was, maar wel lijkt te werken.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 22/07/2024
Ecb Rente

Tijdens de meest recente vergadering van ECB op 18 juli was het resultaat dat de rente ongewijzigd blijft. Een maand eerder, in juni, vond in de eurozone de eerste renteverlaging plaats sinds september 2019. Het volgende besluit van de ECB over de rente wordt verwacht op 12 september. Analisten voorzien dat de rente dan nog eens met 0,25 procentpunt omlaag gaat. De ECB houdt hierbij het beleid van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (FED), scherp in de gaten. 

ECB-president Christine Lagarde gaf aan dat het bij de volgende rentevergadering in september nog openligt. De ECB heeft vooraf geen bepaald pad uitgestippeld en de bank bekijkt de vergadering aan, aldus Makhlouf. 
Ondanks dat analisten 0,25 procentpunt renteverlaging voorzien, is het vertrouwen bij ECB- functionarissen afgenomen dat er dit jaar nog renteverlagingen bijkomen naast die van juni. Dit heeft te maken met de inflatiedruk die aanhoudt.

ECB-rente heeft invloed op hypotheekrente

De ECB-rente bepaalt tegen welke rente banken geld kunnen lenen bij de ECB. Dit rentetarief heeft daarom vaak ook invloed op de hypotheekrentes. Een mogelijke verdere renteverlaging kan zorgen voor een daling van de hypotheekrentes die de afgelopen tijd al licht zijn gedaald.