Actueel Nieuws

DNB: schaf huurwet weer af

Als het aan De Nederlandsche Bank (DNB) ligt wordt de Wet betaalbare huur van voormalig minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) weer afgeschaft. Volgens voorman Klaas Knot neemt het aantal beschikbare huurwoningen door de nieuwe wet te hard af. Knot roept het nieuwe kabinet daarom op alweer een streep door de huurwet te zetten.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 23/10/2024
Istock 1337079364

De invoering van de Wet betaalbare huur was begin juli juist het laatste wapenfeit van minister De Jonge. Met de nieuwe regelgeving hoopte de voormalig minister om huur betaalbaarder te maken. Particuliere verhuurders mogen bij nieuwe huurcontracten niet boven een maximale huurprijs uitkomen die wordt vastgesteld aan de hand van een puntensysteem. Hierdoor moest er een eind komen aan torenhoge huurprijzen die door het woningtekort alleen maar verder stegen.

Toch waren er ook vraagtekens bij de nieuwe wet. Voor vastgoedbeleggers is het verhuren van een woning minder interessant. Deze woningen worden nu sneller naar de koopmarkt gebracht.

Volgens Knot ligt het aantal beschikbare huurwoningen in het voor jongeren en mensen met een lager inkomen interessante middensegment 38 procent lager dan een jaar geleden. Vooral kleinere beleggers zetten door de nieuwe wet en strengere regels in box 3 van de inkomstenbelasting hun huizen in de verkoop, meent de DNB-topman. Grote beleggers houden hun woningen nog wel aan, maar zouden zich bij nieuwbouw minder richten op de middenhuur. Volgens Knot is het daarom moeilijk om een positief oordeel te vellen over de Wet betaalbare huur.

Voor de verkoopmarkt verwacht Knot dat de prijzen voorlopig nog door zullen stijgen. Wel is hij voorzichtig positief over de maatregelen die het nieuwe kabinet treft om de grote schaarste te verkleinen.