Actueel Nieuws

Dit moet je verdienen om het gemiddelde huis te kopen

Dat de huizenprijzen in Nederland hard gestegen zijn, zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Gemiddeld betalen we op dit moment ongeveer € 468.000 voor een nieuwe woning. Maar hoeveel moet je eigenlijk verdienen om dit ‘gemiddelde huis’ met alleen een hypotheek te kunnen kopen en wat zegt dit getal nou precies?

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 06/08/2024
Geldbiljetten

Het benodigde salaris voor het gemiddelde huis

De vraag ‘hoeveel moet je verdienen voor een hypotheek van € 468.000?’ is lastiger te beantwoorden dan je misschien denkt. Dat zit zo. Sinds dit jaar is het energielabel van je nieuwe woning extra belangrijk geworden. Niet alleen voor je portemonnee op de lange termijn, maar ook voor het berekenen van je maximale hypotheekbedrag. Dat is namelijk voor een deel afhankelijk van dat energielabel. Koop je een huis met een goed energielabel, dan kun je meer lenen dan bij een niet-duurzame woning. Zo krijg je bij een huis met label A € 20.000 meer hypotheek dan bij label E, F of G.

Gelukkig hebben we de afgelopen jaren in Nederland flinke duurzaamheidsstappen gezet en hebben huizen een steeds beter energielabel. Label B komt in ons land het vaakst voor. Voor € 468.000 krijg je in veel gemeenten ook na de gestegen huizenprijzen vaak wel een woning die deels is verduurzaamd en over een beter energielabel beschikt. Bij een grotere woning in die prijsklasse, met een lagere prijs per vierkante meter, zal dit minder snel het geval zijn.

Voor ons voorbeeld gaan we nu voor het gemak uit van een woning zonder goed energielabel en dus zonder extra hypotheekbedrag. Stel dat die woning € 468.000 kost, dan heb je minimaal een (gezamenlijk) inkomen nodig van € 101.000, of gemiddeld per persoon € 50.500, als je heel de woning wilt financieren met een hypotheek. Dit is inclusief vakantiegeld en een eventuele vaste 13e maand.  Hierbij rekenen we met een rente van 4,38 procent, want ook het rentetarief is van invloed op je maximale hypotheek.

Een flink salaris dat een stuk boven het modale salaris van € 44.000 ligt. Zoals gezegd is dit in het geval van een woning met energielabel E of slechter. Met energielabel A of B kun je € 10.000 meer lenen en zal het benodigde salaris dan ook lager uitvallen.

Wat zegt de gemiddelde verkoopprijs precies?

Misschien moet je even slikken bij het lezen van bovenstaande bedragen. Toch is een gemiddelde verkoopprijs geen hele zuivere graadmeter voor jouw kansen op de huizenmarkt. Want hoewel je bij de term ‘gemiddelde woning’ misschien meteen denkt aan een doorsnee rijtjeshuis met 3 kamers en een tuintje. Om tot de gemiddelde verkoopprijs te komen wordt alleen niet gekeken naar de prijs van zo’n huis, maar worden alle verkoopprijzen op een hoop gegooid en gedeeld door het aantal verkopen.

Natuurlijk wordt de prijs van een woning bepaald door heel veel verschillende factoren. Zoals de staat van de woning, de grootte, de duurzaamheid en in het bijzonder de prijs. Maar in de praktijk kost een leuk rijtjeshuis buiten de grote stad nog altijd een stuk minder dan de gemiddelde verkoopprijs.

Maak een afspraak bij jouw Hypotheker

Met al het nieuws over stijgende huizenprijzen lijkt het soms misschien onmogelijk om je slag te slaan op de huizenmarkt. Toch is er vaak meer mogelijk dan je wellicht denkt. Maak een keer een afspraak bij een vestiging van De Hypotheker bij jou in de buurt. Tijdens een gratis oriëntatiegesprek bekijk je samen met jouw Hypotheker je mogelijkheden.