Wat doet de hypotheekrente volgens ABN AMRO?

Renteverwachtingen van expert Philip Bokeloh

Bokeloh Philip Philip Bokeloh | Econoom Economisch Bureau | ABN AMRO Bank Philip Bokeloh is econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, waar hij sinds 2004 werkzaam is. Hij is daar onder meer verantwoordelijk voor de analyse van de Nederlandse huizenmarkt en de ontwikkelingen op de financiële markten.
Leestijd: 5 min
Laatste update 03/09/2024

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachting voor de hypotheekrente

  • Korte rente: binnenkort verder omlaag
  • Lange rente: geleidelijke daling

De ECB verlaagde begin juni haar officiële rentetarieven. Het depositotarief stelde zij met 25 basispunten naar beneden bij naar 3,75 procent. Het was de eerste renteaanpassing sinds oktober 2023, toen het depositotarief met 4 procent het hoogste niveau bereikte sinds de introductie van de euro. Het depositotarief heeft veel invloed op de rentes op financiële markten, die op hun beurt weer bepalend zijn voor de rentes op hypotheken.


Wij denken dat er nog meer renteverlagingen zullen volgen. De depositorente ligt namelijk ruim boven het modelmatig geschatte neutrale renteniveau, waarbij het ECB-beleid een remmende noch een stimulerende invloed heeft. Het ruime verschil suggereert dat de ECB de economie flink afremt. Eerder was dat nodig, omdat de inflatie hoog was. Inmiddels is de inflatie echter zodanig gedaald dat de ECB het rempedaal kan loslaten.


De inflatie is duidelijk naar beneden gekomen sinds oktober 2022, toen de inflatie door de energieprijsstijging piekte op liefst 10,6 procent. Inmiddels ligt de inflatie met 2,2 procent nog maar nipt boven het 2 procent-streefniveau van de ECB. Naar verwachting zal de inflatie de komende maanden verder dalen. Vooruitblikkende conjunctuurindicatoren wijzen namelijk op een gematigde economische groei. Vooral de industrie heeft het lastig.


Ook de loongroei wijst op een verdere afzwakking van de inflatie. In het tweede kwartaal zijn de contractlonen in de eurozone zelfs gedaald. Wij verwachten daarom dat de ECB bij de eerstvolgende vergadering op 12 september de rentetarieven met 25 basispunten zal verlagen. Volgens onze prognoses zal het depositotarief vervolgens verder worden verlaagd, naar 3 procent eind dit jaar en uiteindelijk 1,5 procent eind volgend jaar. In lijn hiermee zal ook de rente op hypotheekleningen met een korte rentevast periode omlaag gaan.


De ECB zal nog meer ruimte krijgen om de rente te verlagen wanneer de rentetarieven in de VS omlaag gaan. Dat moment komt eraan, want ook in de VS daalt de inflatie. Daarnaast wijzen de verslechterende arbeidsmarktcijfers op een afzwakking van de Amerikaanse economie. Het kwam dan ook niet als een verrassing dat Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, onlangs zei dat het tijd is om het beleid aan te passen.


Tegelijkertijd zal Powell met een half oog naar de Amerikaanse verkiezingen kijken, want het risico bestaat dat Donald Trump opnieuw president wordt en voor de inflatie verstrekkende maatregelen doorvoert. Trump wil heffingen invoeren op de import van buitenlandse producten en daarnaast migranten terugsturen. Beide maatregelen kunnen de inflatie in de VS oppoken, wat de ruimte om de rente te verlagen beperkt. 


In de aanloop van de renteverlagingen is de rente op leningen met een lange looptijd gedaald. De 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen staat nu op 2,6 procent, zo’n 30 basispunten lager dan begin juli. Wij denken dat de 10-jaars rente verder omlaag zal gaan. Volgens onze ramingen zal de 10-jaars rente dalen naar 2,25 procent eind dit jaar en 2 procent eind 2025. In lijn hiermee zullen ook de tarieven voor hypotheken met een lange rentevast looptijd omlaag gaan.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Sjoerd Humble en Sander Burgers.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 
Aanmelden rentestandenabonnement

 

Afspraak maken

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen tijdens een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.

Afspraak maken