Actueel Nieuws

Beschikbare woningaanbod voor modale tweeverdieners gestegen

Voor tweeverdieners met een modaal inkomen is het huizenaanbod dat zij kunnen financieren flink gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Voor een eenverdienende Jan Modaal blijft het bijzonder lastig om voet tussen de deur te krijgen, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 20/08/2024
Tweeverdieners

De Hypotheker keek welk percentage van de te koop staande huizen op dit moment gekocht zou kunnen worden door een- en tweeverdieners met een modaal inkomen. Dit jaar is het modale bruto jaarsalaris gestegen naar € 44.000 bruto per jaar. Een stijging van 6 procent ten opzichte van een jaar geleden. Met dat salaris bedraagt de maximale hypotheek ongeveer € 195.000. Hierbij is uitgegaan van een woning met een slecht energielabel (E, F of G). Bij een beter energielabel zal de maximale hypotheek hoger uitvallen.

Voor eenverdieners is het huizenaanbod dat zij met enkel een hypotheek zouden kunnen financieren vrijwel nihil. Slechts 1,7 procent van de te koop staande huizen valt onder dit bedrag. Vooral in de Randstad is het aanbod voor deze groep zeer klein. In Amsterdam en Eindhoven kunnen modale alleenstaanden het zo goed als vergeten. Hier is de vraagprijs van respectievelijk 0,1 en 0,2 procent van de woningen lager dan € 195.000. Den Haag (4,6 procent) en Rotterdam (2,9 procent) scoren beter, al blijft het aanbod ook hier beperkt.

Meer kansen voor modale tweeverdieners

De markt voor tweeverdieners met een modaal inkomen ziet er op landelijk niveau beter uit. Voor deze groep was er sprake van een stijging van 24,4 procent naar 29,1 procent. Hierbij is uitgegaan van een gezamenlijk bruto jaarsalaris van € 80.000 (44.000 en 36.000), rekeninghoudend met een parttime werkende partner. 

Ook bij modale tweeverdieners is in de grote steden hetzelfde beeld te zien als voor eenverdieners. In Amsterdam en Eindhoven is de markt voor tweeverdieners met een modaal inkomen 13,4 procent en 14,9 procent het kleinst en in Den Haag (41,9 procent) en Rotterdam (39,1 procent) het grootst. Buiten de Randstad maken modale tweeverdieners in de provincie Groningen het meeste kans. Hier valt de vraagprijs van iets meer dan de helft van de huizen onder hun maximale hypotheekbedrag. In Noord-Holland is dit met 19,1 procent het kleinst.

“De vooruitzichten op de huizenmarkt voor alleenstaanden met een modaal inkomen zijn in het afgelopen jaar nauwelijks verbeterd. Hoewel het modale inkomen is gestegen en de maximale leencapaciteit is verbeterd, wordt dit tenietgedaan door de woningkrapte en sterk stijgende huizenprijzen. Hierdoor is de situatie voor een single met een modaal inkomen nog steeds vrij uitzichtloos’’, vertelt Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker. ‘’Dit staat in schril contrast met de situatie voor tweeverdieners, die aanzienlijk is verbeterd in de afgelopen jaren. Zij komen in aanmerking voor bijna 30 procent van het totale aantal te koop staande woningen. Dit is een positieve ontwikkeling, hoewel er nog altijd sprake is van een flinke woningkrapte die inmiddels is opgelopen tot boven de 400.000 woningen. Daarnaast onderstreept het groter wordende verschil tussen een- en tweeverdieners dat de focus gericht lijkt op gezins- en samenwoonoplossingen, waardoor alleenstaanden achterblijven. Het is daarom belangrijk om, naast de topprioriteit om de woningkrapte terug te dringen, goed te blijven kijken naar de diversiteit van het woningaanbod”.