Actueel Nieuws

Aanbod huurhuizen vrije sector met 30 procent gedaald

Het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector is in een jaar tijd hard gedaald. Door het kleinere aanbod stegen de huurprijzen in het tweede kwartaal met bijna 10 procent, meldt verhuurplatform Pararius in haar nieuwe Huurmonitor.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 15/07/2024
Moderne Huizen

Volgens de cijfers van Pararius waren er in het tweede kwartaal 30 procent minder beschikbare huurwoningen in de vrije sector ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Woningzoekende huurders hadden keuze uit 14.673 huizen. Een jaar geleden bestond het aanbod nog uit ruim 21.054 huurwoningen. Een verschil van ruim 6.000 beschikbare huizen.

Aan de andere kant blijft de vraag naar huizen onverminderd groot. Een kleiner aanbod heeft daarom een stuwend effect op de huurprijzen die volgens Pararius bijna 10 procent hoger liggen dan een jaar geleden. Huurders in de vrije sector betalen nu gemiddeld € 18,79 per maand per vierkante meter voor hun huis, waar dat vorig jaar nog iets meer dan € 17 was.

Van huurhuis naar koophuis

Een belangrijke oorzaak voor het krimpende aanbod is de verschuiving van huur naar koop. Door overheidsingrijpen is het voor particuliere beleggers minder aantrekkelijk geworden om een woning te verhuren. Zo zijn de belastingregels ongunstiger gemaakt en is de Wet betaalbare huur aangenomen, waarmee er voor veel woningen een maximale huurprijs gevraagd mag worden. Voor veel verhuurders is dit een reden om een vrijgekomen huurwoning te verkopen in plaats van opnieuw te verhuren.