Woningzoekende kiezers somber over woningmarkt
Het oplossen van de woningcrisis is tijdens de komende verkiezingen een van de belangrijkste thema’s voor de politieke partijen. Onder huizenzoekende kiezers is het sentiment over de toekomst van de huizenmarkt niet positief, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.
De Hypotheker vroeg bijna 500 kiesgerechtigde en woningzoekende Nederlanders naar hun verwachtingen voor de woningmarkt. Ruim driekwart van de ondervraagden geeft aan dat ze verwachten dat de krapte voorlopig aanhoudt. Een somber beeld, dat volgens veel kiezers vraagt om actie vanuit het nieuwe kabinet. Meer dan 7 op de 10 ondervraagden wil dat er meer gebouwd wordt in het middensegment. Ook voor starters starters en senioren moet de woningmarkt volgens velen toegankelijker worden. Twee derde ziet graag meer betaalbare en levensloopbestendigere woningen.
Kiezer voelt woningkrapte
Dat de woningkrapte nog onverminderd groot is, merken de ondervraagden ook. De zoektocht naar een nieuwe woning duurt voor 30 procent langer dan gepland. Van deze groep is een derde tussen de 6 maanden en een jaar op zoek naar een huis. Voor bijna een derde duurt de zoektocht zelfs al langer dan een jaar.
Vanwege het kleine aanbod in veel prijsklassen zijn huizenzoekers bereid concessies te doen in hun zoektocht. Een ruime meerderheid is bijvoorbeeld bereid om hun zoekgebied te vergroten of om in te leveren op het uiterlijk van hun nieuwe huis. Bijna 40 procent wil water bij de wijn doen als het gaat om het energielabel van de woning.
Nieuwbouw voor velen onbetaalbaar
Een mogelijk oplossing voor het woningtekort ligt voor de meeste partijen in het bouwen van nieuwe woningen. Dan zal er wel naar de betaalbaarheid gekeken moeten worden, als het aan de kiezer ligt. Uit het onderzoek van De Hypotheker blijkt dat nieuwbouw voor 80 procent van de oriënteerders op dit moment niet betaalbaar is.
Overheid moet de regie nemen
Met de huidige impasse op de woningmarkt, moet het volgende kabinet volgens een ruime meerderheid de touwtjes strakker in handen nemen. Bijvoorbeeld door meer kantoren en bedrijfspanden om te bouwen naar betaalbare woningen of door investeerders nog meer van de woningmarkt te weren middels de opkoopbescherming. Tot slot ziet 6 op de 10 oriënteerders graag dat de financieringsmogelijkheden worden verruimd.
Centrale strategie cruciaal voor volgend kabinet
De Hypotheker vindt het enerzijds positief dat er in de verschillende verkiezingsprogramma’s veel aandacht is voor de woningmarkt en dat het thema leeft tijdens de campagne. Toch laat het onderzoek ook een zorgelijk resultaat zien. Namelijk dat het vertrouwen in een oplossing bij de kiezer laag is.
“Het is dan ook cruciaal dat de overheid in de komende jaren alles op alles zet om de doorstroming op de huizenmarkt te vergroten. Daarnaast moet de woningvoorraad fors worden uitgebreid, in het bijzonder voor starters en senioren”, zegt Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker. “De overheid moet de regie naar zich toetrekken en een landelijke strategie ontwikkelen. In nauw overleg met betrokken partijen moet zij aan een centrale strategie werken, zodat de impasse op de huizenmarkt kan worden doorbroken en op termijn een betaalbaar huis voor een grotere groep Nederlanders binnen handbereik komt.”