Woningbouw stagneert: weer minder bouwvergunningen
Voor het derde kwartaal op rij daalt het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwwoningen. In het afgelopen kwartaal nam het aantal vergunningen met 5 procent af.
Er werden 15.100 vergunningen voor het bouwen van een nieuwbouwwoning afgegeven in het tweede kwartaal, blijkt uit cijfers van het CBS. Een jaar eerder waren dit 16.000 vergunningen in hetzelfde kwartaal. Ook in het eerste en vierde kwartaal van 2022 was een daling in het aantal vergunningen voor nieuwbouw zichtbaar.
900.000 nieuwe woningen in 2030
Gezien het huidige tekort aan woningen is het een probleem dat er minder vergunningen zijn afgegeven om nieuwe huizen te bouwen. Het (nu demissionaire) kabinet had als doelstelling 900.000 nieuwe woningen te realiseren tot 2030. Met in totaal nog geen 28.000 afgegeven vergunningen voor nieuwe woningen in de eerste helft van dit jaar, lijkt deze doelstelling niet haalbaar. Bovendien geeft het CBS aan dat het vanaf het uitgeven van de vergunning nog ongeveer twee jaar duurt tot de woning staat.
Vergunning garantie tot bouw?
Is het afgeven van een vergunning ook een garantie tot het bouwen van de woning? Niet direct. Hogere kosten en hogere rente leiden tot vertraging bij de bouw van sommige projecten, aldus bouwer BAM terugkijkend op hun cijfers over het eerste half jaar. Door de hogere hypotheekrente kunnen huizenkopers ook minder geld lenen voor een hypotheek.
Onzekerheden en uitdagende markt
Voor de bouwsector brengt de val van het kabinet ook onzekerheid met zich mee. Vooral over de wetgeving over stikstof. Bij een bouwproject is namelijk een vergunning nodig om stikstof te mogen uitstoten.
Bouwbedrijven BAM en Heijmans verkochten in het eerste halfjaar van 2023 minder nieuwbouwwoningen dan in dezelfde periode in 2022. In vergelijking met de tweede helft van vorig jaar ziet Heijmans nu wel weer een stijging. Volgens de bouwer komt dit onder andere door de afvlakkende stijging van de hypotheekrente en inflatie, in combinatie met de stabilisatie van het consumentenvertrouwen.