Prijsdaling van bestaande koopwoningen in alle provincies in juni
Het tweede kwartaal van 2023 laat een prijsdaling van bestaande koopwoningen zien vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze daling van 5,2 procent is in alle provincies van Nederland en bij elk woningtype te zien. Het is de eerste daling sinds 9 jaar. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS en het Kadaster.
Dalende trend woningmarkt
Provincie Utrecht had de grootste daling in woningprijzen met 8,7 procent. De kleinste daling was in Zeeland te zien met 2,7 procent. Behalve een daling van de huizenprijzen lag ook het aantal woningen dat van eigenaar wisselde lager, ook wel transacties genoemd. In het tweede kwartaal van dit jaar lag het aantal transacties 6,1 procent lager dan vorig jaar. Dat zijn 44.500 woningen. Alleen in Drenthe werden iets meer woningen verkocht, namelijk 0,6 procent.
Huizenprijzen bestaande woningen in de steden
Niet alleen in de provincies was een daling van prijzen op bestaande koopwoningen te zien. Ook in de vier grote steden lagen de prijzen van bestaande koopwoningen in het tweede kwartaal van 2023 lager dan in dezelfde periode in 2022. Als we naar de stad Utrecht kijken, is daar de grootste daling te zien met 12,3 procent. Rotterdam ligt onder het landelijk gemiddelde met 4,8 procent. In Amsterdam en Den Haag wisselden meer eigenaren van woning. In Rotterdam en Utrecht waren er juist minder woningtransacties.
Appartement kent grootste prijsdaling
De daling van de huizenprijzen was te zien bij alle typen woningen. De grootste daling was zichtbaar bij appartementen: 6,5 procent. De kleinste daling van 4,3 procent was te zien bij vrijstaande woningen. Hoewel de daling bij dit woningtype het laagst was, was de afname van het aantal woningtransacties hier het grootst. Uit data blijkt ook dat de hoekwoningen het minst last hadden van de daling van transacties. Daar was de afname het kleinst.