Prijs van woningen van voor 1930 onevenredig hard gedaald
In het laatste kwartaal van vorig jaar zijn de prijzen van huizen die vóór 1930 zijn gebouwd, onevenredig hard gedaald in vergelijking met huizen die na de jaren 30 zijn gebouwd. Het energielabel zou hierbij mogelijk een rol kunnen spelen.
Dat blijkt uit een analyse van Kadasterdata.nl. Zo was de gemiddelde prijs van oudere woningen met een zuiniger energielabel 34 procent hoger.
Daling van 6 procent
De prijzen van huizen van vóór 1930 zijn in het laatste kwartaal van 2022 met 6 procent gedaald. Ook de prijzen van huizen gebouwd tussen 1961 en 1971 daalden sterk (3,6 procent). Kadasterdata.nl denkt dat dit voornamelijk te wijten is aan de beperkte energiezuinigheid van deze huizen. De vierkante meterprijs van woningen die gebouwd zijn tussen 1880 en 1928 met energielabel G ligt gemiddeld een kwart lager dan bij woningen uit dezelfde periode met een label F of zuiniger.
Gestegen huizenprijzen bij beter energielabel
De prijs van een appartement met ten minste energielabel C steeg in het laatste kwartaal van 2022 juist met maar liefst 351 euro per vierkante meter. Voor eengezinswoningen met label C of zuiniger bedroeg de stijging 236 euro.
Omdat het verduurzamen van een woning vaak veel tijd en geld kan kosten, kiezen kopers graag voor een instapklare duurzame woning. Kadasterdata.nl verwacht dan ook dat huizenzoekers in de toekomst meer zullen letten op het energielabel bij de aanschaf van hun huis en bereid zijn daar meer voor te betalen.