Minder risico op restschulden bij aflossingsvrije hypotheken
Momenteel zijn er minder aantal huishoudens met een risicovolle aflossingsvrije hypotheek. Het aantal lag begin 2020 nog op bijna 600.000 en nu op ruim 200.000. Hiermee is het risico van betalingsproblemen en restschulden grotendeels geweken.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft aan dat het aantal huiseigenaren met een hoger risico door een aflossingsvrije hypotheek met 63 procent is afgenomen. Woningbezitters die een aflossingsvrije hypotheek hebben riskeren problemen wanneer de waarde van hun huis niet stijgt of mogelijk zelfs daalt. Dit was bijvoorbeeld te merken tijdens de kredietcrisis. Bij een woningverkoop met flink verlies ontstonden er zelfs schulden. Een ander mogelijk probleem is wanneer je aan het einde van de looptijd niet in staat bent de gehele hypotheek af te lossen of geen nieuwe lening kunt afsluiten.
Verkoop met verlies komt weinig meer voor
Het risico om je woning met verlies te kopen, is de laatste jaren afgenomen. Hier hebben de gestegen huizenprijzen van de afgelopen jaren deels mee te maken. Daardoor verkopen woningbezitters met een aflossingsvrije hypotheek hun woning niet snel met verlies. Daarnaast hebben hypotheekaanbieders en de AFM zich ingespannen om huiseigenaren te informeren over de risico’s en hen aan te zetten om actie te ondernemen voor aflossingsvrije hypotheek. Zo kunnen zij hun hypotheek omzetten naar een variant waarbij wel wordt afgelost. Of bestaat er de mogelijkheid om extra te sparen, zodat ze de huiseigenaar aan het einde van de looptijd wel de aflossingsvrije hypotheek kan aflossen. Veel aflossingsvrije hypotheken lopen tussen 2033 en 2038 af volgens de toezichthouder.
Aflossingsvrije hypotheek minder populair
Bijna 1,7 miljoen woningbezitters is door de AFM geïnformeerd over mogelijke risico’s op restschulden. Van dit aantal zijn 740.000 woningbezitters in actie gekomen, zo geeft de AFM aan. In een tijd van alleen maar stijgende huizenprijzen was de aflossingsvrije hypotheek erg populair vanwege de lagere maandlasten.
Dat veranderde 10 jaar geleden mede door nieuwe regels omtrent de hypotheekrenteaftrek. Het is sinds 2013 namelijk zo dat je een nieuwe hypotheek in maandelijkse delen moet aflossen wil je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek. De aflossingsvrije hypotheekvariant werd daardoor minder aantrekkelijk gemaakt voor huizenkopers. Wanneer je al voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek had, heb je nog wel aanspraak op de renteaftrek.