Gemiddelde WOZ-waarde hoger dan ooit
Dit jaar ligt de gemiddelde WOZ-waarde op maar liefst 369.000 euro. Het kwam niet eerder voor dat de gemiddelde WOZ-waarde van een woning zo hoog lag. De stijging was het hoogst in de provincie Flevoland, met name in de gemeente Lelystad. Van de vier grote steden is de WOZ-waarde het meest gestegen in Amsterdam, namelijk met 19,1 procent. Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS.
Totstandkoming WOZ-waarde
Gemeenten gebruiken de vastgestelde marktwaarde van alle woningen per 1 januari van het afgelopen jaar om de WOZ-waarde voor het huidige jaar te bepalen. Dit doen ze aan de hand van onder meer de transactieprijzen van verkochte huizen. Voor de WOZ-waarde van 2023 is dus gekeken naar de prijzen van verkochte huizen uit 2022. In 2022 lagen de huizenprijzen circa 20 procent hoger dan in 2021. Deze stijging van huizenprijzen heeft gezorgd voor de stijging van de WOZ-waarde dit jaar. In de nieuwe WOZ-cijfers is de daling van de huizenprijzen van eind 2022 en begin 2023 nog niet meegenomen.
De overheid gebruikt de jaarlijks opnieuw vastgestelde WOZ-waarde om zo de hoogte van diverse belastingen en heffingen te bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de onroerendezaakbelasting, de inkomstenbelasting en waterschapsbelasting. Hierbij geldt: hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting er betaald moet worden. Veel huiseigenaren maken daarom bezwaar tegen de hoge WOZ-waardebepaling.
Waar hoogste en laagste WOZ-waarde?
In het Noord-Hollandse Bloemendaal vind je de duurste gemeente van Nederland, met een gemiddelde WOZ-waarde van 932.000 euro. In Pekela, Groningen, betaal je het minst. Hier is de gemiddelde WOZ-waarde 194.000 euro.