Dit is waarom de spaarrente momenteel niet meestijgt met de hypotheekrente
Wie op zoek is naar een koopwoning heeft al gemerkt dat de rente is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Voor de huizenzoeker niet ideaal maar wel voor banken: zij verdienen er geld aan. Alleen, waarom stijgt naast de hypotheekrente de spaarrente niet mee? Het blijkt namelijk dat banken de rentes op hypotheken veel sneller verhogen dan de rentevergoeding op spaarrekeningen.
Ontwikkeling rentes
Door de Europese Centrale Bank is de rente sinds afgelopen zomer meerdere keren verhoogd. In zeven stappen is de rente van -0,5% naar 3,25% verhoogd. Onderzoek vanuit de Nederlandsche Bank ging in op het doorwerken van deze rentestijgingen in de hypotheekrentes en ook op de spaarrentes vanuit Nederlandse banken.
Spaarrente blijft achter
Uit het onderzoek blijkt dat de stijging van de beleidsrente van de Europese Centrale Bank gestaag doorgevoerd wordt in de gemiddelde spaarrente die banken aan hun particuliere klanten geven. Deze beleidsrente bepaalt de rentetarieven voor commerciƫle banken om geld bij de Europese Centrale Bank te lenen. De stijging van de gemiddelde spaarrentes stijgt veel minder snel dan de rente op hypotheken die de klant.
Hersteltijd voor banken
Op deze manier kunnen banken profiteren van hogere rentemarges. Dit is het verschil tussen de rente die zij betalen en die zij berekenen aan de klant. Ook al lijkt dit niet volledig transparant te zijn richting de klant, toch is dat niet per se het geval.
Zo heeft de verhoging van de hypotheekrente alleen maar gevolgen voor de nieuw afgesloten hypotheken. Bij veel hypotheken staat de rente tenslotte een lange tijd vast. Wanneer de spaarrente stijgt, heeft dit wel direct gevolgen voor het overgrote deel van spaartegoeden van de bank. Ook willen banken herstellen van de afgelopen periode van lage en soms zelfs negatieve rentes.