‘Bijna 2,5 miljoen huishoudens straks onterecht aan de warmtepomp’
Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) moeten vanaf 2026 bijna 2,5 miljoen huishoudens onterecht verplicht overstappen op een warmtepomp. Dat heeft de belangenorganisatie uit laten rekenen in samenwerking met adviesbureau Berenschot.
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) presenteerde eerder zijn plannen om vanaf 2026 een hybride warmtepomp te verplichten voor huishoudens die hun oude cv-ketel vervangen. Later werd dit plan iets gematigd. De warmtepomp wordt alleen verplicht als de terugverdientijd korter is dan 7 jaar.
Volgens de rekenmethodes van de overheid zou dit gelden voor ongeveer 2,7 miljoen Nederlandse huishoudens. Maar die berekeningen kloppen niet, meent VEH. In de berekening die VEH door Berenschot liet maken, geldt de verplichting straks voor slechts 270.000 woningen.
Onrealistisch gasverbruik
Het forse verschil wordt volgens Eigen Huis verklaard door de onrealistisch hoge cijfers over gasverbruik die door de minister zijn gebruikt. Huishoudens met een hoog gasverbruik profiteren sterker van een warmtepomp dan kleinere huishoudens. Ook zijn inflatie en onderhoudskosten niet meegenomen door het kabinet, aldus de belangenorganisatie.
Een andere factor die in de kabinetsplannen niet is meegenomen is de financiering. Omdat hybride warmtepompen nog kostbaar zijn, zal niet iedereen de investering uit eigen zak kunnen betalen. Wie hiervoor een lening met een hoge rente af moet sluiten, kan onderaan de streep slechter uit zijn.
Gevaar voor kwetsbare huishoudens
Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat de verplichte verduurzaming voor kwetsbare huishoudens grote gevolgen kan hebben. Zo kan hun financiële buffer en financiële flexibiliteit in gevaar komen door de hoge aanschafkosten.
VEH roept minister De Jonge daarom op zijn plannen nog eens kritisch te bekijken. De vereniging adviseert de minister maatwerk toe te passen als het aankomt op de terugverdientijd. Ook zou de subsidie voor warmtepompen omhoog moeten. Tot slot wil VEH dat De Jonge de verplichte warmtepomp beschouwt als een onderdeel van de hele energietransitie. Dus samen met onder andere isolatiemaatregelen en overstappen op elektrisch koken.