WOZ-waarde steeg met gemiddeld 9 procent in 2021
Afgelopen jaren zagen we een stijgende lijn in de WOZ-waarde van woningen. Ook afgelopen jaar heeft deze zich doorgezet. In 2021 is er namelijk een gemiddelde stijging van 9% gemeten. Dit blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer, aldus Vereniging Eigen Huis (VEH).
WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken, ook wel de waarde van je woning. Voor het vaststellen van de WOZ-beschikking wordt gekeken naar de WOZ-waarde. Dit is een schatting van de marktwaarde van de woning op 1 januari van het vorige jaar. Gemeenten nemen dit jaar als peildatum voor de WOZ-beschikking en gaan dus uit van 1 januari 2021.
Gemeenten
De WOZ-waarde is van invloed op de hoogte van de (woon)belastingen die je betaalt. Naarmate de waarde van je woning stijgt, stijgen doorgaans ook de belastingen. De trend van stijgende huizenprijzen is al enige tijd aanwezig. Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs van een woning in januari 2021 op 357.458 euro lag. In december 2021 lag dit met een bedrag van 396.848 euro fors hoger dan aan het begin van het jaar.
Toch zien we dit jaar nog niet de forse woningprijzen van het afgelopen jaar terug in de onroerendezaakbelasting (OZB). Ten eerste omdat gemeenten een peildatum van begin van het voorgaande jaar hanteren en ten tweede doordat sommige gemeenten ervoor kozen het belastingpercentage te verlagen. Daarmee ontzien zij de huiseigenaren.
Bezwaar maken
Het is raadzaam om je WOZ-beschikking na te kijken. Kijk bijvoorbeeld naar de WOZ-waardes van vergelijkbare woningen in de buurt via het WOZ Waardeloket. Wanneer je het niet eens bent met de hoogte van de WOZ-beschikking, kun je binnen zes weken na ontvangst bezwaar maken. Lees hier hoe je dat doet.