Variabele hypotheekrente steeds populairder
Steeds vaker kiezen huizenkopers voor een variabele hypotheekrente in plaats van een langere rentevaste periode bij het afsluiten van een hypotheek. De reden? De gestegen rentestanden.
Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. Tot begin dit jaar, toen de hypotheekrentes extreem laag waren (gemiddelde 1 à 1,5 procent), kozen veel mensen voor een rentevaste periode van wel 20 of 30 jaar. Op die manier kregen zij de zekerheid om voor een lange tijd te kunnen profiteren van een lage rente.
Variabele rente wordt aantrekkelijker
Nu de rentes flink gestegen zijn, naar gemiddeld 3 tot 5 procent, worden langere rentevaste periodes minder aantrekkelijk. In de hoop om in de toekomst te kunnen profiteren van een lagere rente, kiezen steeds meer consumenten voor een kortere rentevaste periode of zelfs voor een variabele rente.
Bij een variabele rente betaal je geen vast rentepercentage, maar een rente die gekoppeld is aan de rente in de markt. De rente wijzigt iedere maand, kwartaal of jaar. Op deze manier profiteer je er direct van als de hypotheekrentes weer gaan dalen. Een nadeel is dat je maandlasten telkens kunnen fluctueren.
1 miljard euro
Uit gegevens van De Nederlandsche Bank blijkt dat in september voor ruim 1 miljard euro aan hypotheken is afgesloten met een variabele rente of een rente die maximaal één jaar vaststaat. Dat bedrag is 7 procent hoger dan in augustus en maar liefst 47 procent hoger dan in januari van dit jaar. Het bedrag van alle hypotheken samen in die periode daalde juist met 16 procent.
Het is dus goed zichtbaar dat het lang vastzetten van je hypotheekrente aan populariteit verliest. Toch kiezen de meeste mensen nog wel voor zekerheid: het aandeel van lange hypotheekrentes is nog steeds groter dan die van de kortlopende rentes. Maar dat verschil wordt wel steeds kleiner.