Deze nieuwe regels rondom koopwoningen zijn 1 januari ingegaan
Een nieuw jaar betekent vaak ook de intreding van verschillende nieuwe wetten of wetswijzigingen. Wij hebben de wetten die van toepassing zijn op (koop)woningen voor je op een rijtje gezet.
Opkoopbescherming mogelijk voor gemeenten
Om beleggers te weren van de woningmarkt, mogen gemeenten sinds 1 januari wijken aanwijzen waar zij geen goedkope en middeldure woningen meer mogen opkopen voor verhuur. Deze zogeheten opkoopbescherming moet ervoor zorgen dat starters en middeninkomens meer kans krijgen op een betaalbare koopwoning.Energielabel al verplicht voor plaatsing op Funda
Sinds 1 januari moet je huis al van een energielabel voorzien zijn vóórdat je een advertentie plaatst op Funda om je huis te verkopen. Als je geen energielabel hebt bij de de verkoop of oplevering van het huis, moet je sinds 1 november 2021 een fors hogere boete betalen: 435 euro in plaats van 170 euro.
Hogere subsidie verduurzamen van woning
In 2022 kun je meer subsidie krijgen om je woning te verduurzamen. Het gaat om een subsidie voor twee isolatiemaatregelen of een combinatie van een isolatiemaatregel met een hybride warmtepomp. Huizenbezitters en VvE’s ontvangen dan in plaats van 20 ongeveer 30 procent terug op hun investering.
Meer belastingvrij schenken (voorlopig)
De schenkingsvrijstelling eigen woning, een belastingvrijstelling op schenkingen die bedoeld zijn voor het kopen of verbeteren van een woning, wordt opgehoogd van 105.302 euro naar 106.671 euro. Hoe lang je dit jaar nog gebruik kan maken van deze zogenaamde jubelton is echter nog onduidelijk. In het coalitieakkoord staat namelijk beschreven dat de vrijstelling zal worden afgeschaft om gelijkere kansen te creëren voor jonge huizenkopers.
Wijzigingen hypotheekregels
Ten slotte zijn er nog een aantal hypotheekregels gewijzigd. Die hebben wij al eerder voor je op een rijtje gezet: