7 tips voor starters op de woningmarkt
Het is al langere tijd bekend dat het voor starters lastig is om voet aan de grond te krijgen op de woningmarkt. Zo is er een tekort aan te koop staande starterswoningen en blijven de huizenprijzen stijgen. Hoe kom je als starter toch aan dat droomhuis? De Hypotheker geeft 7 tips voor starters.
1. Kijk of je in aanmerking komt voor een starterslening
Een hoop gemeenten in Nederland bieden een starterslening aan, die het verschil overbrugt tussen de prijs van het huis en de hypotheek. Zo kun je net dat beetje extra lenen dat je nodig hebt voor je droomhuis. De eerste drie jaar betaal je geen maandlasten voor de starterslening. Op de website van de SVn kun je zien of jouw gemeente een starterslening aanbiedt.
2. Vraag om een belastingvrije schenking
Misschien is er iemand in je familie die jou een schenking wil doen, zodat je toch dat ene huis kunt betalen. Als je tussen de 18 en 40 jaar bent, mag je eenmalig een belastingvrije schenking tot € 103.643 (in 2020) ontvangen. Je moet de schenking dan wel binnen drie jaar gebruiken voor de aanschaf van een woning.
3. Ga voor energiebesparende maatregelen
Het is bij meerdere geldverstrekkers mogelijk om energiebesparende voorzieningen onder bepaalde voorwaarden via de hypotheek te financieren. Dat mag tot 106 procent (in plaats van 100 procent) van de woningwaarde. Dus een zuinige centrale verwarming, isolatie, dubbel glas of zonnepanelen kunnen helpen bij het krijgen van een hogere hypotheek. Het geld moet wel aantoonbaar aan energiebesparende maatregelen worden uitgegeven. Het is verstandig om je goed te laten voorlichten over de mogelijkheden door een hypotheekadviseur.
4. Sluit een hypotheek met NHG af
Koop je een woning tot € 310.000, dan kom je in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je krijgt dan korting op de rente, waardoor je maandlasten lager uitvallen. Wel betaal je eenmalig 0,7% van de hypotheeksom als provisie. Door de lagere rente kun je dit echter snel terugverdienen.
5. Kijk verder dan het centrum van grote steden
Vooral in de grote steden is er een tekort aan starterswoningen en stijgen de huizenprijzen steeds meer. In een kleinere gemeente of aan de rand van een stad kun je vaak veel grotere woningen kopen voor een kleinere prijs.
6. Zoek een flexibele hypotheekverstrekker
Er kunnen veel factoren zijn waardoor het lastiger is om een hypotheek te krijgen. Bijvoorbeeld als je een zzp'er of flexwerker bent. Gelukkig zijn er steeds meer geldverstrekkers die hun regels hierin versoepelen. Laat je informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hij of zij kan op zoek gaan naar een hypotheek met gunstige voorwaarden voor jou.
7. Houd je aan je budget
Ten slotte nog een tip voor je portemonnee: laat je niet veel meesleuren in de gekte op de huizenmarkt en houd je aan het budget dat je je hebt voorgenomen. Als je je droomhuis hebt gevonden kan het heel verleidelijk zijn om een paar duizend euro meer te bieden dan je oorspronkelijk van plan was, om zo de woning veilig te stellen. Bedenk dat je in de problemen kunt komen als je al je spaargeld opmaakt of als je maandlasten krijgt die eigenlijk te hoog voor je zijn. Je kunt dan beter nog even rustig verder kijken, er komt vanzelf weer een nieuwe fantastische woning op je pad!
Wil je advies van een onafhankelijke hypotheekadviseur? Maak dan een afspraak bij een vestiging van De Hypotheker bij jou in de buurt. Het intakegesprek is altijd kosteloos.
Wil je een huis kopen maar weet je nog niet waar je moet beginnen? Gebruik dan ons handige stappenplan!