Tips om te sparen voor je hypotheekinleg
Tegenwoordig heb je vrijwel altijd eigen vermogen nodig als je een hypotheek wilt afsluiten. Je kunt sinds 2018 namelijk nog maar 100% van de taxatiewaarde van een woning financieren. Het extra geld, voor de inrichting, de bijkomende kosten van de koop en eventuele verbouwing, moet je zelf inleggen. Sparen dus! Wij zetten wat tips op een rij die je helpen om zo snel mogelijk een mooi eigen vermogen op te bouwen.
1. Bepaal een duidelijk spaardoel
Hoeveel je minimaal moet sparen, is afhankelijk van hoeveel hypotheek je kunt opnemen. Check dus eerst wat je kunt lenen, bijvoorbeeld door een afspraak te maken bij De Hypotheker. Daarna kun je bepalen welk bedrag je zelf nog bij elkaar moet sparen voor de aankoop van een woning die bij jouw situatie past.
2. Maak een overzicht van je uitgaven
Pas als je weet hoeveel je waaraan besteedt, weet je waar je op kunt besparen. Maak dus een handig overzicht van je grote én kleine uitgaven en kijk er kritisch naar. Blijf dit elke week doen in de periode dat je aan het sparen bent. Zo houd je een vinger aan de pols.
3. Leef sober en spaar de rest
Wat heb je nu eigenlijk echt nodig? Pas als je jouw uitgaven beperkt tot het hoognodige, merk je hoeveel geld je kunt besparen. Leef dus sober gedurende de periode die je nodig hebt om het gewenste bedrag bij elkaar te sparen. Zo kun je wel 50% van je inkomen per maand sparen. Dat tikt lekker aan… Misschien bevalt het je wel en ga je langer door!
4. Verdien meer geld
Heb je altijd al willen bijklussen als freelancer naast je baan? Dan is dit het moment daarvoor. Je kunt natuurlijk ook op andere manieren meer geld verdienen. Bijvoorbeeld door op je werk een gesprek aan te gaan over die loonsverhoging die je al zo lang wilt. Of misschien kun je extra uren gaan werken. Nog een tip: verkoop de ongebruikte spullen die je hebt opgeslagen. Je doet er toch niets mee. Door ze te verkopen, verdien je er nog iets aan. En je hoeft ze niet mee te verhuizen.
5. Maak een aparte spaarrekening aan
Als je zeker wilt weten dat je het gespaarde geld niet per ongeluk aan iets anders besteedt, dan is een aparte spaarrekening een goed idee. Sowieso wel handig om je spaargeld apart te zetten van je betaalrekening. Zo kun je bijvoorbeeld ook standaard elke maand een bedrag naar je spaarrekening overmaken nadat je salaris gestort is.
6. Geniet van extra’s
Je vakantiegeld, bonussen, verjaardagsgeld en schenkingen zijn natuurlijk mooie toevoegingen aan je spaarsaldo. Uiteraard mag je er wel iets van uitgeven, maar probeer om er zo veel mogelijk van te sparen.
Ben je benieuwd hoeveel eigen inleg je nodig hebt? Wij rekenen het voor je uit op basis van de woningprijs. Doe de test en je weet het!