Lichte verhogingen hypotheekrente: is de grote stijging ingezet?
Na een jaar van dalende hypotheekrentes verhogen sinds eind mei steeds meer hypotheekverstrekkers hun rentes. Is het einde van het tijdperk van de lage hypotheekrentes hiermee in zicht?
Hoewel er begin juni binnen twee weken wel 37 rentes werden verhoogd, zijn de verhogingen vooralsnog minimaal en zullen huizenkopers er nog weinig van merken. Zo steeg de gemiddelde 10-jaars rente met NHG van 1,022 half mei naar 1,028 begin juni. De gemiddelde 30-jaars rente met NHG steeg van 1,581 naar 1,601.
Stijgende marktrentes
De stijging van de hypotheekrente liet nog relatief lang op zich wachten: de marktrentes waaraan hypotheekrentes vaak gekoppeld zijn stijgen al maanden. Door de felle concurrentiestrijd op de hypotheekmarkt zijn aanbieders echter voorzichtig met verhogingen. Maar wanneer enkele banken hun tarieven verhogen, dan zie je dat veel banken volgen en dat is de afgelopen weken gaande.
Eén van de oorzaken van de stijgende marktrentes is de inflatie, die in mei is gestegen naar 2% in vergelijking met het jaar daarvoor. Eind 2020 was de inflatie nog 0,3 procent. Het is echter de vraag of de stijgende inflatie structureel is, of meer tijdelijk van aard.
Of de verhogingen van de laatste weken zich door zullen zetten richting hogere stijgingen, is nog onduidelijk en afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de inflatie en het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Onze rente-experts verwachten de komende tijd alleen lichte verhogingen.
Profiteren van lage rente
Desalniettemin willen veel mensen gebruik maken van de lage hypotheekrente zo lang het nog kan. Dat blijkt uit een recordaantal hypotheekaanvragen in mei: volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) werden er bijna 49.000 hypotheken aangevraagd als reactie op de lichte rentestijgingen.
Wil je nog profiteren van de lage rentestanden door een hypotheek af te sluiten of over te sluiten? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.