Je hypotheekrente vastzetten: hoe lang?
Er zijn heel veel smaken als het gaat om je hypotheekrente en hoe lang je deze kunt vastzetten. Zo kun je kiezen voor een variabele rente óf voor een vaste rente. Bij een variabele rente, ook wel korte rente genoemd, is de rente gekoppeld aan de rente in de markt. Het rentepercentage schommelt dan gedurende de looptijd van je hypotheek. De rente wijzigt tijdens de looptijd iedere maand, kwartaal of half jaar.
Rente vastzetten
Bij een vaste rente, ook wel lange hypotheekrente genoemd, zet je de rente voor een langere periode vast. Deze periode kan variëren van één tot dertig jaar. Het percentage dat je bij het afsluiten (of oversluiten) van je hypotheek vastzet, verandert niet gedurende de rentevaste periode. Wil je de rentevaste periode toch eerder openbreken? Dan betaal je mogelijk een boeterente.
Aan het einde van de rentevaste periode ontvang je een nieuw rentevoorstel om de rente opnieuw voor een bepaalde periode vast te zetten. Je kunt hiermee akkoord gaan, of op zoek gaan naar betere aanbiedingen en je hypotheek oversluiten.
Hypotheekrente lang vastzetten of niet?
In een periode met lage hypotheekrentes, zoals de afgelopen jaren het geval was, kiezen veel mensen ervoor om hun hypotheekrente vast te zetten voor langere tijd, bijvoorbeeld een hypotheekrente voor twintig jaar of een hypotheekrente voor dertig jaar vast. Op die manier ben je er zeker van dat je nog lang kunt profiteren van een lage rentestand. Houd je van zekerheid en wil je niet voor verrassingen komen te staan? Dan kun je je rente voor 20 of 30 jaar vastzetten. Je weet dan zeker dat je maandlasten vrij stabiel blijven.
In een periode van hogere rentestanden kiest men juist vaker voor een kortere rentevaste periode, bijvoorbeeld een hypotheekrente van tien jaar vast of korter. Je hebt dan minder zekerheid over de maandlasten in de toekomst, maar je hebt wel kans dat de hypotheekrente lager ligt op het moment dat je rentevaste periode afloopt. Bovendien liggen de rentetarieven voor korte rentevaste perioden vaak lager, waardoor je direct profiteert van lagere maandlasten. Zo kun je op korte termijn goedkoper uit zijn. Of dat op lange termijn nog steeds zo is, is echter onzeker.
Toekomstplannen
Houd ook rekening met je plannen voor de (nabije) toekomst. Heb je bijvoorbeeld een kinderwens, gaan je kinderen binnenkort studeren en wil je daaraan bijdragen, of wil je je baan opzeggen om voor jezelf te beginnen? Dan kan je wellicht beter kiezen voor een rentepercentage dat voor een langere periode stabiel blijft.
Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om je hypotheekrente voor kortere tijd vast te zetten als je aan het begin van je carrière staat. Je verwacht dan dat je in de toekomst meer gaat verdienen en eventuele grotere stijgingen in de marktrente wel kunt veroorloven.
Laat je adviseren
Kortom, hoeveel jaar je de rente vastzet is afhankelijk van verschillende factoren en van jouw persoonlijke wensen en situatie. Je kunt hierover advies inwinnen bij een hypotheekadviseur. Die kan ook doorrekenen wat je maandlasten worden bij verschillende rentevaste periodes. Maak vrijblijvend een afspraak.
Ben je benieuwd naar de verwachte ontwikkeling van de korte en lange hypotheekrente? Lees dan de hypotheekrenteverwachting van onze experts!