Aantal miljoenenwoningen stijgt dit zijn de duurste buurten van Nederland
Vorig jaar is het aantal woningen met een waarde van meer dan 1 miljoen met ruim veertig procent gestegen. Aan het eind van 2020 telde Nederland 84.400 'miljoenenwoningen', dat is 1,91% van alle bestaande koopwoningen. Een jaar eerder waren dat er nog 60.000 en 1,36% van de woningen.
Dat blijkt uit gegevens uit het Calcasa Jaarverslag Miljoenenwoningen. Het aantal miljoenenwoningen stijgt al zeven jaar op rij, voor een groot deel vanwege de algemene stijgende trend van de huizenprijzen. De gemiddelde huizenprijs ligt nu zo'n zestig procent hoger dan eind 2013, toen Nederland net uit de kredietcrisis kwam.
Stijging miljoenenwoningen vooral buiten de Randstad
Vooral het aantal miljoenenwoningen buiten de Randstad is toegenomen. Waar er in Amsterdam en Rotterdam 'slechts' een stijging was van twintig procent, waren er in Tilburg en Eindhoven stijgingen van meer dan zeventig procent en in Zwolle zelfs een toename van 92 procent.
Duurste buurten van Nederland
Desalniettemin blijft Amsterdam de stad met de meeste miljoenenwoningen, namelijk meer dan 14 duizend. Op de Keizersgracht staan bijvoorbeeld al meer dan 500 miljoenenwoningen. De duurste buurt van Nederland ligt ook in Amsterdam. Dat is de Diepenbrockbuurt in Amsterdam Zuid, waar woningen gemiddeld 2,48 miljoen waard zijn. De duurste straat van Nederland ligt in Wassenaar. Op de Konijnenlaan zijn woningen gemiddeld 2,85 miljoen euro waard.
Vierkante meterprijs
De gemiddelde vierkante meterprijs van miljoenenwoningen is door de prijsstijgingen ook historisch hoog, namelijk 6.220 per vierkante meter. Gemiddeld is een huis van één miljoen euro 180 vierkante meter groot. De verschillen per stad zijn echter groot: in Den Haag krijg je voor een miljoen zo'n 190 vierkante meter en in Amsterdam slechts 120 vierkante meter.