60 procent van de huiseigenaren heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering
Zes op de tien Nederlanders met een koophuis heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken.
De hypotheekverstrekker wil mensen er bewust van maken dat het leven pieken en dalen kan hebben en dat dit invloed kan hebben op je hypotheek. Ieder jaar raken zo'n 50.000 Nederlanders arbeidsongeschikt en hebben hierdoor vaak voor langere tijd minder inkomen. Dat kan zijn door zowel psychische of lichamelijke ziektes, of bijvoorbeeld door langdurige coronaklachten.
Een eigen potje
Volgens MUNT weet 80 procent van de ondervraagden niet of nauwelijks welke financiële gevolgen arbeidsongeschiktheid kan hebben. Omdat een verzekering niet verplicht is en je maandelijks een premie betaalt, kiezen mensen er vaak voor om geen verzekering af te sluiten en bijvoorbeeld zelf een potje achter de hand te houden. Maar omdat je van te voren niet weet of en hoe lang je arbeidsongeschikt raakt, is het lastig om te bepalen hoeveel geld je hiervoor opzij moet zetten.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering keert geld uit wanneer je minder inkomen hebt door arbeidsongeschiktheid en zorgt dat je daardoor je hypotheeklasten kunt blijven dragen. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken of je wel in je huis kunt blijven wonen tijdens zo'n onvoorziene situatie.
Laat je adviseren
Het is daarom verstandig om tijdens het afsluiten van je hypotheek in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur over de verschillende verzekeringen die je af kunt sluiten. De adviseur kan voor je berekenen of je veel risico loopt om je hypotheek niet te kunnen dragen in tijden van arbeidsongeschiktheid. Ook als je al een hypotheek hebt, kun je ervoor kiezen of alsnog een verzekering af te sluiten.