35% huiseigenaren heeft meer dan een ton overwaarde
Ruim één op de drie woningeigenaren (35 procent) heeft minimaal een ton overwaarde. Elf procent heeft zelfs minstens twee ton overwaarde.
Dat blijkt uit een data-analyse van ruim drie miljoen woningtransacties van Kadasterdata.nl. Het aantal woningen met onderwaarde is sinds 2016 met twee derde gedaald.
Grote en kleine huizen
De huizen die het meest in waarde zijn gestegen zijn grote huizen en appartementen, van minstens 120 vierkante meter. Een groot deel (40 procent) van de appartementen met meer dan twee ton overwaarde staat in Amsterdam. Maar ook eigenaren van kleinere woningen hebben niet te klagen. Een kwart hiervan heeft meer dan een ton overwaarde.
Onderwaarde in de Randstad
Opvallend genoeg staan de meeste woningen met onderwaarde ook in de Randstad: in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De reden hiervoor is dat veel mensen die in de afgelopen twee jaar een woning hebben gekocht flink hebben overboden. Op papier zijn die huizen direct minder waard dan het aankoopbedrag. Zo is te zien dat 38 procent van de woningen gekocht vanaf 2018 op dit moment onderwaarde heeft, terwijl huizenbezitters die hun huis voor de eeuwwisseling kochten, voor 99 procent overwaarde hebben.