Zes procent huiseigenaren heeft een woning die 'onder water' staat
Hoewel de huizenprijzen al sinds 2013 stijgen, zijn er nog 282.100 huizenbezitters in Nederland die met een restschuld achter zouden blijven als ze hun huis nu zouden verkopen. Dat is zes procent van alle huiseigenaren.
Dat blijkt uit het 'Onderzoek Hypotheekmarkt 2020' van de Nationale Hypotheekbond onder 50.000 Nederlandse huishoudens met een koopwoning.
Totale restschuld afgenomen
De totale restschuld van Nederlandse huishoudens bedraagt op dit moment 13 miljard euro. Dat is tien miljard minder dan in 2012, toen de huizenprijzen zo'n beetje op het laagste punt zaten. Hoewel het probleem van onder water staande woningen in Nederland dus flink is afgenomen, zijn er nog steeds flink wat huishoudens met onderwaarde.
Problemen voor modale inkomens
De groep met de meeste onderwaarde bestaat uit gezinnen met modale inkomens. Deze groep bezit ongeveer 25 procent van alle koopwoningen in Nederland, met een gemiddelde woningwaarde van ongeveer € 230.000. 7,7 procent van deze groep mensen heeft een woning die onder water staat.
In 2020 kunnen modale gezinnen ongeveer twintig procent meer hypotheek krijgen dan acht jaar geleden. De gemiddelde woningprijs is in dezelfde periode echter met zestig procent gegroeid, waardoor het aantal gezinnen dat een woning zoekt sinds 2012 flink is toegenomen. Dit aantal is veertig procent harder gegroeid dan de toename van het aantal beschikbaar gekomen woningen. Dit leidt tot woningkrapte.