De vijf grootste valkuilen bij het kopen van een huis
Je droomhuis vinden is erg leuk en overweldigend. Best logisch dat je in je enthousiasme wat aandachtspunten vergeet. Daarom zetten wij de vijf belangrijkste valkuilen die voorkomen bij het kopen van een huis voor je op een rijtje.
1. De woning niet vaak of goed genoeg bekijken
Als je verliefd wordt op een huis, dan is het vaak lastig om niet door die roze bril te kijken. Hierdoor vergeet je naar de details te kijken of zie je belangrijke punten over het hoofd. Ideaal is om het huis meerdere keren te bezichtigen, maar daar is in de huidige krappe huizenmarkt helaas niet altijd tijd voor. Je kunt ook een vriend of familielid meenemen naar de bezichtiging, die met een meer nuchtere blik naar het huis kan kijken.
2. Geen ontbindende voorwaarden opnemen in de koopovereenkomst
Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden in een koopovereenkomst op grond waarvan een overeenkomst kosteloos ontbonden kan worden. De meest voorkomende is het 'voorbehoud van financiering'. Dit betekent dat, mocht de hypotheek om wat voor reden dan ook niet rondkomen, je nog onder de koop uit kunt. Voor verkopers is het aantrekkelijk als er geen ontbindende voorwaarden worden aangedragen door de kopers, maar als koper loop je een groot financieel risico.
3. Geen bouwkundige keuring uitvoeren
Omdat een bouwkundige keuring tijd en geld kost, wordt deze soms achterwege gelaten. Maar met name bij wat oudere woningen is een bouwkundige keuring zeer aan te raden. Op het oog kun je namelijk niet alle gebreken zien, daar heb je een expert voor nodig. Zo weet je voor je aan de koop begint, tegen welke (reparatie)kosten je de komende jaren aanloopt.
Een bouwkundige keuring kun je ook opnemen in je ontbindende voorwaarden. Van te voren bepaal je op basis van welke bevindingen je af kunt zien van de koop, bijvoorbeeld bij een slechte fundering. Je kunt ook afspreken dat als blijkt dat er voor meer dan een bepaald bedrag (bijvoorbeeld € 5.000) aan maatregelen genomen moet worden, je van de koop afziet.
4. Te veel overbieden
Op de huidige huizenmarkt wordt regelmatig overboden. Soms kom je niet onder overbieden uit om kans te maken op een woning, maar laat je niet gek maken. Bepaal je maximale budget en ga daar niet overheen. Overweeg een aankoopmakelaar in de arm te nemen om het proces van bieden te begeleiden. Een makelaar heeft veel ervaring met onderhandelen en zorgt ervoor dat je geen duizenden euro's te veel biedt als dat niet nodig is.
5. Niet met een adviseur gaan praten
Soms doen mensen in alle haast een bod op een huis zonder dat zij met een adviseur zijn gaan praten. Wij raden woningzoekenden altijd aan om eerst een (vrijblijvend en gratis) intakegesprek in te plannen met een adviseur van De Hypotheker. De adviseur kan precies berekenen hoeveel jouw maximale hypotheek is en houdt ook rekening met zaken als een studieschuld of andere leningen. Hij kan je ook van tips voorzien en al jouw vragen beantwoorden rondom het proces van een huis kopen.
Nieuwsgierig geworden? Maak een afspraak op een vestiging bij jou in de buurt. De afspraak kan ook telefonisch of via beeldbellen plaatsvinden.