Wat maakt nieuwbouwwoningen zo duur?
De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met 17 procent gestegen, bleek vorige week uit cijfers van het CBS. De prijs van bestaande koopwoningen steeg 'slechts' met 9,2 procent. In het 3e kwartaal van 2018 kostte een gemiddelde nieuwbouwwoning maar liefst € 397.628. Wat maakt nieuwbouwwoningen zo duur? Wij zetten het voor je op een rijtje.
De opkomst van doorstromers
Door de stijgende huizenprijzen zijn er veel doorstromers op de markt met een redelijk budget. Zij zijn op zoek naar grotere en dus duurdere woningen dan starters, die het momenteel erg moeilijk hebben. Projectontwikkelaars luisteren naar de vraag en bouwen grote en dure nieuwbouwwoningen.
Hoge bouwkosten
Nu de crisis voorbij is, is er een grote vraag naar bouwgrond en bouwmaterialen. Dit duwt de prijzen op. Ook werken er nu veel vaklieden als zzp'er en zijn aannemers meer kwijt aan uurloon dan als iemand in loondienst is.
Gasloos bouwen
Sinds midden 2018 mag een nieuwwbouwwoning geen aansluiting op het aardgasnetwerk meer hebben. Het bouwen van een duurzame woning met een goede isolatie en bijvoorbeeld een warmtepomp brengt extra kosten met zich mee. Deze kosten kunnen eigenaren natuurlijk wel weer terugverdienen door de besparing op hun energierekening. Lees meer over gasloos wonen.
Effecten op de verkoop
Volgens cijfers van de NVM is slechts vijf procent van alle nieuwbouwwoningen goedkoper dan € 200.000, terwijl dit in 2014 nog zo'n veertig procent was. Logischerwijs worden de woningen voor een steeds grotere groep onbetaalbaar. De vereniging van makelaren ziet dan ook dat het steeds langer duurt voordat nieuwwbouwprojecten verkocht zijn, terwijl mensen wel geïnteresseerd zijn.
Het CBS constateerde dat er in het 3e kwartaal van 2018 8,5% minder nieuwbouwwoningen zijn verkocht dan in dezelfde periode een jaar ervoor. 2018 was het eerste jaar in lange tijd dat er niet meer, maar juist minder woningen werden verkocht.