Geen plek voor zonnepanelen? Dit zijn de alternatieven
Zonne-energie wordt steeds populairder: het CBS registreerde een groei van het aantal zonnepanelen van 37 procent in 2018 (in Nederland). Helaas zijn zonnepanelen niet voor iedereen weggelegd. Als je bijvoorbeeld in een appartement woont, een huurhuis hebt of je dak heeft een ongunstige ligging, dan wordt het lastig. Gelukkig zijn er alternatieven waardoor je toch kunt profiteren van zonne-energie.
Energiecoöperatie
Binnen een energiecoöperatie investeer je samen met een groep mensen in duurzame energie. Je hebt lokale coöperaties, die bijvoorbeeld binnen bepaalde postcodegebieden actief zijn. Samen met je buurtgenoten investeer je in bijvoorbeeld zonnepanelen en die energie verkoop je aan een energiebedrijf. In ruil daarvoor krijg je vijftien jaar korting op je energiebelasting. Dit wordt ook wel de postcoderoosregeling genoemd.
Naast deze lokale coöperaties zijn er ook grotere initiatieven van energiebedrijven waar je bij aan kunt sluiten, zoals de ZonneHub van Eneco. Je legt een bepaald bedrag in per zonnepaneel en krijgt korting op je energierekening. Het voordeel ten opzichte van lokale coöperaties is dat je ook als je verhuist aangesloten kunt blijven. Wel moet je bij het energiebedrijf blijven, anders vervalt je korting.
Je eigen coöperatie
Wil je zelf een coöperatie oprichten met bijvoorbeeld vrienden of familie? Dat kan ook. Je koopt samen zonnepanelen en laat ze plaatsen op een geschikt dak in de buurt. Je deelt de kosten en opbrengsten.
Zonne-energie kopen van een ander
Als je niet wilt investeren in zonnepanelen maar wel zonne-energie wil gebruiken, dan kun je energie afnemen van particuliere eigenaren die wel panelen hebben. Er zijn verschillende initiatieven die aanbieders en afnemers van zonne-energie bij elkaar brengen, zoals Vandebron en Powerpeers.
Benieuwd hoe je naast zonnepanelen nog meer kunt verduurzamen? Lees meer over de mogelijkheden alle verduurzamingsopties voor je woning.
Bron: BusinessInsider