Overbieden bij huis kopen
Bieden boven de vraagprijs als je een huis wilt kopen, komt in sommige regio's van Nederland nog vaak voor. Vooral in de grote steden is overbieden soms noodzakelijk om kans te maken op een woning. Ontdek waar je op moet letten als je gaat overbieden op een huis.
Schaarste op de huizenmarkt
Wanneer er schaarste heerst op de huizenmarkt, is dat vaak één van de grootste redenen dat er huizen boven de vraagprijs worden verkocht. Vooral in de Randstad en de grotere steden van Nederland is er een tekort aan nieuw aanbod van woningen. Dit heeft als gevolg dat mensen meer geld over hebben voor een woning.
Heb je eindelijk jouw droomhuis gevonden? Dan wil je natuurlijk zeker weten dat je genoeg geld biedt zodat het huis niet alsnog aan je neus voorbij gaat. Toch is het belangrijk om je hoofd koel te houden en niet veel te veel te overbieden op een huis. Overbieden op een woning is namelijk niet altijd noodzakelijk. Maar als je daadwerkelijk een hogere prijs dan de vraagprijs gaat bieden, hoe weet je dan hoeveel je moet overbieden?
Hoeveel overbieden? Stel een maximaal budget vast!
Voordat je gaat overbieden op een huis is het belangrijk om met jezelf een budget af te spreken en daar niet overheen te gaan. Bereken vooraf goed hoeveel je maximaal kunt lenen en wat je maandlasten met dat bedrag zouden zijn. Voel je je comfortabel bij deze lasten? Of wil je je budget liever wat lager houden zodat je meer geld overhoudt voor andere dingen? Het speelt allemaal mee bij het vaststellen van je maximale budget voor overbieden. Bij een huis kopen is het belangrijk om niet over je eigen grens heen te gaan, omdat je daar later spijt van kunt krijgen. De aan te kopen woning moet wel betaalbaar blijven. Ook is het verstandig om met je eerste bod onder je maximale budget te gaan zitten. Zo heb je vervolgens nog onderhandelingsruimte, als de verkopers met een tegenbod komen.
Hoeveel procent boven vraagprijs bieden in 2024?
Na een aantal oververhitte jaren koelde de woningmarkt eind 2022 snel af. Deze trend zette zich voort in de eerste helft van 2023, maar inmiddels stijgen de huizenprijzen weer. Dat betekent ook dat er weer vaker wordt overboden op een woning. De voorlopige verwachting is dat dit in 2024 zal voortduren.
Of overbieden nodig is en hoeveel procent je boven de vraagprijs moet bieden, verschilt per regio. Daarom, is het goed om enig inzicht te hebben in óf, en zo ja, hoeveel procent je boven de vraagprijs moet bieden in 2024 om kans te maken op een woning. Je doet er altijd goed aan om vooraf te overleggen met een aankoopmakelaar. In het wilde weg zelf gaan overbieden op een huis is nooit een slimme keuze.
Overbieden meefinancieren in hypotheek?
Houd bij het overbieden op een huis ook rekening met hoeveel geld je kunt meefinancieren. Anders moet je het overbieden zelf betalen van spaargeld dat je achter de hand hebt. Je kunt tot maximaal 100 procent van de waarde van de woning financieren. Die woningwaarde bepaalt een taxateur. Als een taxateur de waarde van de woning lager inschat dan het bedrag dat jij ervoor hebt geboden, moet je het verschil zelf betalen.
Vergeet ook niet dat je nog geld moet reserveren voor bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten (kosten koper). En je wilt vast ook nog wel wat geld overhouden om je nieuwe huis mooi in te richten. Bied nooit meer dan je aan eigen geld beschikbaar hebt.
Overwaarde gebruiken voor overbieden
Heb je al een koopwoning en wil je een volgende woning gaan kopen? Dan kun je de eventuele overwaarde die je ontvangt na de verkoop van je oude woning gebruiken om te overbieden.
Overbieden huis: denk ook aan de toekomst
De huizenmarkt is altijd aan golfbewegingen onderhevig. Je zit over een paar jaar natuurlijk niet graag met een enorme restschuld opgescheept. Als je te veel gaat overbieden op een huis kun je dit risico wel lopen. Hoeveel je kan overbieden, hangt ook van jouw toekomstplannen af. Wil je de rest van je leven in dit huis blijven wonen? Of is dit een kleine starterswoning en is er een kans dat je over een paar jaar alweer wilt verhuizen?
Een professional kan je inzicht geven in de verschillen en de risico's. Ga het gesprek aan met een hypotheekadviseur. Je kunt altijd vrijblijvend een eerste afspraak maken bij een vestiging van De Hypotheker bij jou in de buurt. Ook een goede aankoopmakelaar is geen weggegooid geld. Hij of zij houdt voor je bij welke woningen er vrijkomen en kan je helpen en adviseren bij de onderhandelingen.