Zo kunnen je ouders je helpen bij de aankoop van je woning
Wat lief van je ouders dat ze je willen helpen met je hypotheek! Of misschien moet je het ze nog eerst heel lief vragen… Hoe dan ook, wij vertellen je graag hoe je ouders je kunnen helpen bij de aankoop van je huis.
Drie manieren
Van de groep starters die in de afgelopen vijf jaar een woning kocht, had 36 procent extra geld nodig. In twee derde van de gevallen vroeg deze groep de financiële hulp aan de ouders. Dat kan op drie verschillende manieren:
- Je kunt een schenking van je ouders gebruiken om eigen geld in te leggen voor je hypotheek;
- Je kunt je ouders vragen om borg te staan voor je hypotheek;
- Je ouders kunnen een huis voor je kopen als belegging.
Schenking tot € 100.800 belastingvrij
In 2018 geldt een schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, waarbij iedereen tussen 18 en 40 jaar een schenking vrijgesteld mag ontvangen van €100.800 voor de eigen woning. Deze vrijstelling is (per schenker) eenmalig, maar het is mogelijk om deze verspreid over drie achtereenvolgende kalenderjaren te benutten. Lees meer over de voorwaarden.
Generatiehypotheek: je ouders staan borg
Als je zelf nog niet genoeg inkomen hebt om je droomhuis te kunnen financieren, kun je eens nadenken over een generatiehypotheek. Hierbij staan je ouders borg voor het bedrag dat je niet zelf kunt financieren. Er zijn verschillende varianten mogelijk.
Een woning kopen als belegging
Als het qua ingelegd eigen vermogen allemaal kan, kunnen je ouders een woning voor je kopen als ‘beleggingspand’. Met genoeg eigen geld is zelfs de financiering hiervan deels te regelen. Je financiert dan de helft van de waarde van de woning met een hypotheek. De andere helft moeten je ouders zelf inleggen.
Wil je weten of jouw droomhuis financieel haalbaar is met hulp van je ouders?
Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over. Maak eens een afspraak met één van onze experts voor een onafhankelijk advies voor jouw situatie!