Wat is het effect van het klimaatakkoord op de woningmarkt?
Gisteren werd het Klimaatakkoord gepresenteerd, een akkoord tussen het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden voor een beter milieu. Wat zijn de effecten van deze afspraken op de woningmarkt? De Hypotheker zet het voor je op een rijtje.
Wat is het klimaatakkoord?
Het klimaatakkoord bestaat uit een aantal afspraken en maatregelen met als doel om in 2030 een CO2-reductie van 49 procent (ten opzichte van 1990) te realiseren. Hiermee hoopt Nederland, dat nu juist slecht presteert op het gebied van duurzame energie, in 2030 bij de meer vooroplopende landen te horen die deelnemen aan het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015. In het akkoord van Parijs hebben 195 landen vastgelegd dat de opwarming van de aarde ruim onder de twee graden moet komen en dat de uitstoot van broeikasgassen niet meer mag stijgen.
Aardgasloos wonen
Een belangrijk onderdeel van het klimaatakkoord is de focus op aardgasloos wonen. Tot 2021 moeten er jaarlijks 30 à 50 duizend woningen van het gasnet afgekoppeld worden. Vanaf 2021 gaat het om minstens 50.000 woningen per jaar en vanaf 2030 zelfs 200.000 woningen. In 2050 zouden er geen gebouwen meer aan het gasnet gekoppeld moeten zijn.
Van de nieuwbouwwoningen wordt op dit moment al meer dan de helft (55 procent) zonder gasaansluiting opgeleverd. Dit moet al in 2021 opgelopen zijn naar 75 procent.
Verschuiving van belasting
In plaats van aardgas zal meer gebruik moeten worden gemaakt van elektriciteit, betere isolering en duurzame energie, zoals warmtepompen en zonne-energie. Om de omschakeling te bevorderen zal de gasbelasting de komende jaren stijgen, terwijl de elektriciteitbelasting juist daalt.
De stijgende gasbelasting zal voornamelijk de lage inkomens raken, die geen geld hebben om een dure warmtepomp of zonnepanelen aan te schaffen. Als oplossing hiervoor zal er een subsidie- of compensatieregeling opgesteld moeten worden.
Andere maatregelen
Naast de afbouw van aardgas moeten huizenbezitters ook op andere manieren gestimuleerd worden om hun woning snel te verduurzamen. Woningtaxaties moeten standaard voorzien worden van een kostenplaatje van verduurzaming.
Wist je dat je subsidie kunt krijgen voor het toepassen van energiebesparende maatregelen op je woning? Ook kom je in aanmerking voor een hogere hypotheek als je energiebesparende voorzieningen wil treffen of een energieneutrale woning wil kopen. Wil je hierover meer weten, maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.