Bod geaccepteerd! En nu?

Yes, je hebt een bod op het huis van je dromen uitgebracht en het bod is geaccepteerd! En nu? Wij zetten voor je op een rij, wat er gebeurt als je bod geaccepteerd is.

huis kopen bod geaccepteerd

Voorlopig koopcontract

Het eerste officiële document dat je gaat tekenen nadat je bod aanvaard is, is het (voorlopig) koopcontract. Vooraf spreek je samen met de verkopende partij de ontbindende voorwaarden af, zoals voorbehoud van financiering. Mocht je de hypotheek niet rond krijgen, dan kun je kosteloos de koop ontbinden.

Hoe lang is de bedenktijd na een bod op een huis?

Heb je het koopcontract getekend, dan heb je nog drie dagen om af te zien van de koop zonder dat je daarvoor een reden hoeft op te geven.

Hypotheek regelen na bod

Nu is het tijd om je hypotheek rond te maken. Ben je nog niet langs geweest bij een hypotheekadviseur? Doe dit dan zo snel mogelijk zodat je zeker weet dat je de ideale hypotheekvorm en duur van de rentevaste periode voor jouw persoonlijke situatie.

Voordat de hypotheekverstrekker je definitief uitsluitsel geeft, moet de nieuwe woning onder andere eerst getaxeerd worden. 

Bouwkundige keuring

De bouwkundige keuring is een ontbindende voorwaarde die vaak wordt opgenomen in het koopcontract. Zo kun je namelijk kosteloos van de koop afzien als er verborgen gebreken in je nieuwe woningen zijn gevonden. Of je kunt opnieuw onderhandelen over de prijs.

Verzekeringen

De inboedelverzekering en opstalverzekering moeten natuurlijk ingegaan zijn als je de sleutel van je nieuwe woning krijgt. Regel ze dus op tijd. Bij de meeste hypotheekverstrekkers is het niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De hypotheekverstrekker zal je wel verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Raadpleeg eerst of de opstalverzekering niet al wordt meegenomen in de VvE bijdrage. Dit is ook een goed moment om een aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandverzekeringaf te sluiten.

Tekenen bij de notaris

De notaris regelt de formele overdracht van de woning. Hier teken je de hypotheekakte en overdrachtsakte. Daarna krijg je de sleutel, zodat je in je nieuwe woning kunt. Gefeliciteerd, het huis is van jou!

Nog geen bod gedaan, maar wel een woning op het oog? Bereken wat je maandlasten worden bij het bod wat je in gedachte had. Is je bod op een huis geaccepteerd en moet je nog langs bij een adviseur? Maak dan snel een afspraak bij één van onze vestigingen. 

Veelgestelde vragen

Kun je je als koper nog terugtrekken?

open-item

Vaak vragen huizenkopers zich af: hoe bindend is een bod op een huis? Kun je een bod op een huis nog intrekken? Als koper van een huis heb je recht op drie dagen bedenktijd nadat je bod geaccepteerd is. Dus heb je spijt van je bod op een huis, dan kun je tot die tijd nog onder de koop van de woning uit en je bod terugtrekken. Wanneer je ontbindende voorwaarden hebt opgenomen in je bod, dan kun je je bod nog intrekken als er niet aan de gestelde voorwaarden kan worden voldaan.

Wat is het verschil tussen 'onder bod' en 'verkocht onder voorbehoud'?

open-item

Soms zie je op Funda bij een huis een label staan, bijvoorbeeld 'onder bod' of 'verkocht onder voorbehoud'. Als een huis onder bod is, dan is er een serieuze gegadigde voor de woning, die een bod op de woning heeft gedaan. Je kunt echter nog wel het huis bezichtigen en ook een bod doen. Als een huis is verkocht onder voorbehoud, dan zijn de onderhandelingen afgerond en is het koopcontract getekend. De koop wordt echter pas definitief wanneer de ontbindende voorwaarden zijn verlopen.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk