Stappenplan: een huis kopen doe je zo
Een woning kopen doe je niet zomaar, daar gaat een heel proces aan vooraf. Er leiden natuurlijk meerdere wegen naar Rome, maar wij hebben wat stappen voor je op een rijtje gezet.
Begin met je financiële mogelijkheden in kaart brengen
- Bepaal eerst wat je maximaal per maand wil/kan uitgeven en bereken dan hoeveel je maximaal kunt lenen. Dit voorkomt dat je te hoog in de lasten gaat zitten voor jouw droomwoning.
- Houd hierbij rekening met de eenmalige bijkomende kosten zoals taxatie-, notaris-, makelaar- en advies- en bemiddelingskosten. Dit kost je bij elkaar ongeveer 5 à 6 procent van de koopsom en betaal je uit eigen middelen. Zet hier ook alvast wat geld voor opzij met onze spaartips.
- Ga voor een professionele blik op je financiële situatie langs bij een hypotheekadviseur. Onze adviseurs bekijken tijdens een oriëntatiegesprek vrijblijvend met je mee. Maak online een afspraak. Zorg dat je goed voorbereid aan tafel zit zodat je het meest uit dit gesprek haalt.
De zoektocht naar de perfecte woning
- Je weet nu bij welke prijsklasse je prettig voelt. De zoektocht naar dé woning kan nu beginnen. Ga je op zoek naar nieuwbouw of bestaande bouw? Check met onze tool wat het beste bij je past.
- Kies je voor nieuwbouw, bekijk dan hier waar je op moet letten bij de aankoop voor nieuwbouw.
- Heb je zelf geen tijd om uitvoerig te zoeken, dan kan je ook een aankoopmakelaar in de arm nemen. De makelaar kiest op basis van jouw wensen geschikte woningen uit die jij gaat bezichtigen. Overweeg ook eens om een klushuis te bekijken. Deze woningen kunnen veel voordelen bieden.
Bezichtingen en bieden
- Heb je een (paar) kanshebber(s) gevonden? Dan is het nu tijd om te gaan bezichtigen. Zo haal je het meest uit je bezichtiging.
- Heb je je droomhuis gevonden? Dan is het nu tijd om te gaan bieden. In sommige gevallen moet je overbieden, maar het is ook goed mogelijk dat er ruimte is om te onderhandelen. Als je een aankoopmakelaar hebt, dan doet hij/zij dit voor jou. Ga je zelf onderhandelen, lees dan eerst onze tips om je goed voor te bereiden.
- Het kan gebeuren dat iemand anders hoger biedt dan jij, of dat je er niet uitkomt met de verkopende partij. Geeft de moed niet op en zet je zoektocht gewoon voort! Als je geluk hebt, wordt je bod geaccepteerd. Nu wordt het ineens allemaal echt en kan het zomaar heel snel gaan. Je tekent onder andere het voorlopig koopcontract, maakt een afspraak bij de hypotheekadviseur om de hypotheek rond te krijgen, zorgt voor taxatie en een bouwkundige keuring, etc.