Actueel Nieuws

Hoe zit het met je hypotheek bij een nieuwbouwwoning?

De aankoop van een nieuwbouwwoning verloopt anders dan bij een bestaande woning. Waar moet je allemaal rekening mee houden? De Hypotheker zet de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 09/07/2018
Nieuwbouw hout

De prijs van een nieuwbouwwoning

Bij bestaande woningen kan het voorkomen dat je moet overbieden om een kans te maken op de woning. In het geval van een nieuwbouwproject speelt het lot een grotere rol. Wanneer je je aanmeldt voor een nieuwbouwwoning wordt eerst gecontroleerd of je op basis van je (gezamenlijke) inkomen de woning kunt betalen. Wanneer er veel inschrijvingen zijn, ga je vervolgens een loting in. Er is geen sprake van overbieden, de prijs van de woning staat vast op de marktwaarde. Check dus voordat je je inschrijft bij een nieuwbouwproject wat je maximaal kunt lenen, zodat je zeker weet dat je een kans maakt.

Yes, je bent ingeloot! Wat nu?

Nu begint het pas echt. Je gaat de koop/aanneemovereenkomst tekenen. Let op: dit betekent nog niet dat je eigenaar van de woning bent. Je kunt nu echter wel je hypotheek gaan regelen. Hiervoor kan je terecht bij één van onze vestigingen bij jou in de buurt. 

Nadat je advies hebt gekregen, vraagt de adviseur een hypotheekofferte op bij de hypotheekverstrekker die het best bij je past. Zodra de bouw van start gaat, teken je bij de notaris de hypotheekakte. De hypotheek staat nu officieel op jullie naam en vanaf nu ben je ook eigenaar van de (nog te bouwen) woning! De eerste kosten, waaronder de prijs van de grond, worden betaald en de rest van het hypotheekbedrag wordt in een bouwdepot gestort. Uit het bouwdepot worden gedurende de bouw de overige bouwtermijnen betaald. 

Wanneer ga je betalen?

Bij een nieuwbouwwoning nemen de maandlasten geleidelijk toe. Dit ziet er als volgt uit:

  • De hypotheekrente en aflossing betaal je na het zetten van je handtekening onder de hypotheekakte. Je ontvangt echter ook rente over het bedrag dat in je bouwdepot zit. Over jouw bouwdepot krijg je meestal hetzelfde rentepercentage vergoed dat je over je hypotheek betaalt.
  • Het bedrag in het bouwdepot neemt af naarmate de bouw vordert. Hierdoor wordt het bedrag dat wordt vergoed op basis van het rentepercentage ook lager, terwijl de aflossing en hypotheekrente gelijk blijven.

Extra kosten

Naast de koopsom van de woning komen bij nieuwbouwwoningen nog extra kosten kijken. Sommige kosten kun je vanuit de hypotheek betalen.

De kosten voor meerwerk zijn de kosten die je betaalt voor extra’s die niet in het standaard bouwplan van de woningen zitten. Je kan in het algemeen tot 25% van de koopsom als meerwerk meefinancieren. Als de kosten hoger uitkomen, betaal je het verschil uit eigen zak.

Je betaalt bouwrente gedurende de periode vóór het ondertekenen van de hypotheekakte. Dit betaal je aan de bouwer van de woning. De bouwrente maakt vaak onderdeel uit van de koopsom, maar komt niet in aanmerking voor renteaftrek. 

 

Zoals je leest komt er veel kijken bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Maak gerust een afspraak bij één van onze vestigingen voor meer informatie. Weet je nog niet helemaal zeker of nieuwbouw wel bij je past? Check het dan met onze handige tool.