3 tips voor ouders die een studentenwoning willen kopen voor hun kind
Het is altijd al lastig geweest voor studenten om een betaalbare kamer te vinden in de stad waar zij studeren. Maar de huidige spanning op de woningmarkt, met minder aanbod en hogere prijzen, maakt het nog lastiger. Een mogelijke oplossing daarvoor is dat ouders een woning kopen, waar hun kind dan in kan wonen en waarvan de andere kamers worden verhuurd. We geven 3 tips om dit scenario uit te voeren.
Tip 1: Bedenk of je het écht wilt
Het klinkt mooi natuurlijk, je kind helpen aan een studentenwoning door een woning te kopen. Maar bedenk ook dat een studie maar relatief kort duurt vergeleken met de periode die je nodig hebt om je investering terug te verdienen. En wat als je zoon of dochter ineens besluit om de studie voort te zetten in een andere stad of een ander land?
Verder heb je ook ineens te maken met huurders. Weet je al hoe je daarmee omgaat? Het kan zelfs zijn dat vrienden van je zoon of dochter in het huis komen wonen. Dan is er naast de vriendschapsrelatie ook ineens een zakelijke relatie. Allemaal dingen om goed over na te denken voor je aan dit avontuur begint.
Tip 2: Check de belastingregels
Over de marktwaarde van de studentenwoning betaal je meestal belasting in Box 3, want de Belastingdienst ziet het als een belegging. De WOZ-waarde geldt als uitgangspunt hiervoor. Hoe meer vermogen je hebt, inclusief de woningwaarde, des te meer belasting betaal je. Heb je voor de aankoop van de tweede woning een hypotheek afgesloten, dan trek je die van je bezittingen af en blijft je vermogen over.
Goed om te weten: over de huur die je huurders betalen, hoef je geen belasting te betalen. Dit rendement wordt namelijk al meegenomen in de belasting die je betaalt in Box 3.
Let op: als de Belastingdienst vindt dat je vooral inkomen haalt uit het verhuren van gekochte huizen, dan geldt hiervoor Box 1 van de inkomstenbelasting. Met als toptarief 52 procent. Controleer daarom vooraf goed de belastingregels en bepaal hoe het uitkomt in jouw situatie.
Tip 3: houd het rendabel
Meer dan 10 procent van de verkochte woningen wordt op dit moment gekocht door particuliere beleggers. Daar vallen ook ouders onder die een studentenwoning kopen voor hun kinderen en de andere kamers verhuren. Dat kan lucratief zijn, want door het tekort aan huurwoningen in het vrijemarktsegment kun je als huizenbezitter een hoge huurprijs vragen.
Die hoge prijs is nodig in verband met de uitgaven die je doet voor de woning. Vandaar tip 3: zorg dat de huuropbrengsten hoger zijn dan de hypotheeklasten en andere kosten/belastingen bij elkaar.
Bereken hoeveel je kunt lenen
Als je op zoek bent naar een koopwoning in een studentenstad, wil je natuurlijk graag weten wat je kunt lenen. Daar hebben we bij De Hypotheker een handige rekentool voor. Bereken het zelf!